Zarubica: Samo mjere i potezi koji podrazumijevaju aktivno učešće svih socijalnih partnera imaju puni legitimitet

“Živimo i radimo u novim teškim okolnostima, u vremenu pandemije, a pred socijalnim partnerima zadatak da se suoče sa svim ovim izazovima i zaštite svijet rada”, kazao je Zarubica na okruglom stolu na temu Uticaj pandemije Covid-19 na socio-ekonomska kretanja u Crnoj Gori

5236 pregleda 0 komentar(a)
Sa okruglog stola, Foto: SSCG
Sa okruglog stola, Foto: SSCG

Samo mjere i potezi koji podrazumijevaju aktivno učešće svih socijalnih partnera imaju puni legitimitet, ocijenio je generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica i dodao da se sada živi i radi u teškim okolnostima usljed pandemije.

“Živimo i radimo u novim teškim okolnostima, u vremenu pandemije, a pred socijalnim partnerima zadatak da se suoče sa svim ovim izazovima i zaštite svijet rada”, kazao je Zarubica na okruglom stolu na temu Uticaj pandemije Covid-19 na socio-ekonomska kretanja u Crnoj Gori.

On je, kako je saopšteno iz SSCG, naveo i da bi se to sprovelo na efikasan način konsultacije socijalnih partnera moraju biti redovne i sistematske.

Prema riječima Zarubice, samo mjere i potezi koji podrazumjevaju aktivno učešće svih socijalnih partnera imaju puni legitimitet, jer se ovdje radi o krucijalnim ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Panelisti okruglog stola su se osvrnuli na izazove sa kojima se trenutno suočava kako crnogorska ekonomija tako i društvo u cijelini, a posebni akcenat je dat i na položaj zaposlenih kao i na najavljene mjere Vlade program Evropa sad.

Direktorica Direktorata za rad i zapošljavanje u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Jevrosima Pejović, kazala je da je cilj svih da se na što bolji način izađe iz pandemije i da je oporavak ekonomije moguć samo uz jaku socijalnu politiku.

Ona je navela i da se kroz nove izmjene Zakona o radu moraju definisati i novi oblici rada od kuće (teleworking i rad na platformama).

Filip Lazović ispred Unije poslodavaca (UPCG) je apostrofirao da u Crnoj Gori postoji problem u vezi sa tačnim podatkom nezaposlenih kao i procentom sive ekonomije, koji je porastao zbog zabrane rada određenih privrednih subjekata, što je automatski probudilo i određene para-ekonomske aktivnosti.

Nezavisni ekonomski analitičar, Predrag Drecun, kazao je da je neophodna što hitnija digitalizacija državne uprave, nova regulacija banaka ali i strategija oporavka realnog sektora, koja je način izlaska iz krize.

On je za najavljeni program Evropa sad, koji su podržali socijalni partneri, rekao da ga i sam podržava i da je realan, na kratak rok, dok je dugoročno ostvariv pod određenim uslovima.

Drecun smatra da će socijalna pravda biti povećana, te da će dugoročno biti potrebno određeno zaduživanje, ali da će socijalni i ekonomski efekti ovog plana biti opravdani.

Učesnici su ocijenili da je neophodno da se sa strane ostavi postizanje pojedinačnih interesa aktera u socijalnom dijalogu, te da se, intenzivnije okrenu ka iznalaženju rješenja koja su u datom trenutku realna i održiva.

Na okruglm stolu je navedeno i da očekivani ekonomski problemi mogu biti sanirani i ublažene socijalne posledice kroz mjere oživljavanja realnog sektora, ali i aktivnog učešća svih segmenata društva, posebno socijalnih partnera u donošenju blagovremenih i adekvatnih mjera.

Okrugli sto održan je u organizaciji SSCG, pod pokroviteljstvom Fondacije Fridriech Ebert-kancelarije iz Beograda.

Bonus video: