Jovanić o zapošljavanju stečajnih upravnika: Primjenjivaćemo Zakon o stečaju

"U stečajnom postupku sud kao organ sudske vlasti bavi se imenovanjem stečajnih upravnika, odnosno imenuje stečajne upravnike na način i pod uslovima propisanim tim zakonom i to sa liste stečajnih upravnika koju utvrđuje Ministarstvo pravde“, objasnio je Jovanić
120 pregleda 0 komentar(a)
Blažo Jovanić, Foto: Savo Prelević
Blažo Jovanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.11.2017. 20:02h

Privredni sud će kada je u pitanju stečajni postupak i imenovanje stečajnih upravnika postupati isključivo u skladu sa odredbama Zakona o stečaju, kao i stavom sudija stečajnog odjeljenja, što je u krajnjem i zakonska obaveza suda propisana ovim zakonom.

To je juče kazao predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

„Vijesti“ su prije dva dana objavile mišljenje ministarke javne uprave Suzane Pribilović da angažovanje državnog službenika u svojstvu stečajnog upravnika u postupcima u kojima je povjerilac država nije u skladu sa odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Ona je objasnila da se u takvom slučaju dovodi u pitanje nepristrasnost i objektivnost stečajnog upravnika koji je ujedno i državni službenik jer bi, pored ostalog, u stečajnom postupku trebalo odlučivati o pravima i obavezama svog poslodavca - države.

Uz uvažavanje Ministarstva javne uprave i mišljenja koje je prezentovano javnosti, Jovanić ukazuje da se radi o organu izvršne vlasti i legitimno je da se to ministarstvo stara o pravima i obavezma državnih službenika.

„Ali, stečajni postupak, što je poznato javnosti, je prije svega sudski postupak, koji se kao takav isključivo sprovodi u skladu sa odredbama Zakona o stečaju. U stečajnom postupku sud kao organ sudske vlasti bavi se imenovanjem stečajnih upravnika, odnosno imenuje stečajne upravnike na način i pod uslovima propisanim tim zakonom i to sa liste stečajnih upravnika koju utvrđuje Ministarstvo pravde“, objasnio je Jovanić.

Zakonom o stečaju, kako je napomenuo, propisani su uslovi za imenovanje stečajnog upravnika, kao i ograničenja u pogledu imenovanja, od kojih sud uvijek polazi prilikom imenovanja kako se na bilo koji način ne bi dovela u pitanje nepristrasnost stečajnog upravnika za postupanje u određenom predmetu.

Nema zabrane za polaganje ispita

Jovanić je rekao da kao ograničenje nije propisano da se za stečajnog upravnika ne može imenovat osoba koje je državni službenik.

Jovanić je objasnio da Pravilnik o stručnom ispitu za stečajnog upravnika iz 2016. godine, Ministarstvo pravde, kao i raniji pravilnik, osim opštih uslova za polaganje ispita za stečajnog upravnika ne propisuju uslove, odnosno, zabranu prijavljivanja za polaganje stručnog ispita za stečajnog upravnika državnim službenicima.

Bonus video: