Nikšić dobija Savjetovalište za zaštitu prava potrošača: Svakodnevno će biti na usluzi građanima i privredi

„Savjetovalište će biti konkretan i značajan doprinos uređenju oblasti zaštite prava potrošača. Građani i privrednici, koji imaju važnu ulogu kada govorimo o zaštiti prava potrošača moći će da se obrate savjetovalištu“, kazao je Rabrenović
0 komentar(a)
Potrošač, Foto: Luka Zeković
Potrošač, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.11.2017. 20:09h

Prvo Savjetovalište za zaštitu prava potrošača u Crnoj Gori biće otvoreno sljedeće sedmice u Nikšiću, rečeno je “Vijestima” u Ministarstvu ekonomije.

Pomoćnik ministra ekonomije za zaštitu potrošača Jovo Rabrenović kazao je da će Ministarstvo ekonomije, zajedno sa ITC Tehnopolis koji je obezbijedio prostor, otvoriti savjetovalište koje će svakodnevno biti na usluzi građanima i privredi.

„Savjetovalište će biti konkretan i značajan doprinos uređenju oblasti zaštite prava potrošača. Građani i privrednici, koji imaju važnu ulogu kada govorimo o zaštiti prava potrošača moći će da se obrate savjetovalištu“, kazao je Rabrenović.

Cilj osnivanja savjetovališta, kako je dodao, je da potrošači imaju jedno mjesto na kojem mogu dobiti potrebne informacije, kako od svih institucionalnih službi koje vrše sprovođenje i kontrolu primjene propisa iz oblasti potrošačkog zakonodavstva, tako i od predstavnika NVO koji se bave zaštitom potrošača.

„U zavisnosti od vrste zahtjeva koji Savjetovalištu budu dostavljani, mi ćemo angažovati potrebne stručnjake koji će građanima obezbjeđivati odgovore na njihova pitanja. Siguran sam da će takav način rada, za početak u Nikšiću, a kasnije i u ostalim opštinama, doprinijeti boljoj informisanosti potrošača i smanjenju nezadovoljstva i broja sporova koje potrošači pokreću“, istakao je Rabrenović.

Da bi taj cilj bio ostvaren, prema njegovim riječima, važno je i da privrednici poznaju oblast potrošačkih prava kako bi što rjeđe dolazili u situaciju da potrošača učine nezadovoljnim.

„Rad Savjetovališta će biti i pouzdan indikator najčešćih potrošačkih problema i nejasnoća na osnovu kojih se u budućnosti može vršiti dopuna i mijenjanje propisa kako bi se postigao najbolji mogući efekat za sve strane u potrošačkom procesu“, kazao je Rabrenović.

Nakon osnivanja savjetovališta u Nikšiću, Rabrenović očekuje da će se i u drugim crnogorskim opštinama stvoriti uslovi za otvaranje potrošačkih savjetovališta.

„Veoma je važna podrška opština, jer i one treba da prepoznaju značaj osnivanja potrošačkih savjetovališta i obezbijede uslove za njihovo osnivanje i funkcionaisanje“, dodao je Rabrenović.

Osnivanje Savjetovališta za zaštitu prava potrošača predviđeno je Zakonom o zaštiti potrošača i planom aktivnosti na podizanju nivoa njihove zaštite.

Bonus video: