Karići bi da grade kondo hotel na Savini

U opštini kažu da sada nemaju plan po kome bi mogli izdati urbanističko-tehničke uslove za gradnju objekta
74 pregleda 9 komentar(a)
Bogoljub Karić, Foto: Twitter
Bogoljub Karić, Foto: Twitter
Ažurirano: 04.11.2017. 19:48h

Porodica srbijanskih biznismena Karića, čiji su predstavnici prije mjesec bili u Herceg Novom, zainteresovana je za gradnju kondo hotela u naselju Savina saznaju “Vijesti” iz izvora bliskih porodici.

Karići bi hotel gradili na urbanističkoj parceli od preko 6.500 kvadrata gdje je nekada bilo sindikalno odmaraliste EI Niš. Oni su tu parcelu kupili početkom devedesetih godina i tada su planirali izgradnju hotela iz lanca Meriot površine od 10.000 kvadrata. Opštinske službe su prvo dale Karićima uslove za gradnju, a potom donijeli odluku o izradi DUP “Šetališta pet Danica” u sklopu koga je trebalo da se definiše i Karićev plac.

Iz lokalne uprave je “Vijestima je rečeno da trenutno ne postoji planski dokument po kome bi se po novom Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata mogli izdati urbanističko- tehničkli uslovi, a zatim i započeti gradnja objekta.

Prije pet godina Karići su neformalno tražili od tadašnje lokalne vlasti da se prenamjenuje plac i da se umjesto hotela odobri gradnja apartmana i stanova za tržište, ali saglasnost nisu dobili. Da ne namjeravaju da odustanu od gradnje stanova za tržište, svjedoči i njihova namjera da grade kondo hotel, koji u osnovi ima apartmane u privatnom vlasništvu koje investitori prodaju, a vlasnici kasnije uz pomoć investitora iznajmljuju u toku sezone.

Plac na Savini i Toploj i imovinu u Tivtu Karići su prodali u avgustu 2010. godine nakon što je Više tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv Bogoljuba i Sretena Karića i još 14 osoba osumnjičenih da su oštetili Mobtel za više od 60 miliona eura.

Tada su srbijanske vlasti najavile mogućnost da bi im mogli biti oduzeta i vrijedna imovina u Srbiji i inostranstvu. Bogoljub, Sreten , Dragomir i Zoran Karić i njihova sestra Olivera Nedeljković su tada ekspresno prodali plac na Savini za oko million eura firmi "Dana –CG" iz Herceg Novog.

Dobri poznavaoci političkih i ekonomskih odnosa u regionu tada su tvrdili da je riječ o fiktivnoj prodaji, odnosno kupovini preko ofšor kompanija, koje su bile u vlasništvu Karića, na što je upućivala relativno mala cijena za koju je imovina prodata.

Zbog nedostatka dokaza, krajem prošle godine povučena je Interpolova potjernica za Bogoljubom Karićem, izdata dok je boravio u inostranstvu. Nakon toga su pojačali svoje interesovanje za gradnju u Herceg Novom, što ide u prilog tvrdnji da je promjena vlasništva bila samo fiktivna.

Karići su pred početak turističke sezone dobili dozvole i uskoro bi trebalo da nastave gradnju dvojne porodične stambene zgrade sa bazenom i poslovnog prostora na Toploj pored gradskog muzeja. Gradnju su započeli u junu 2009. godine na placu kupljenom nekoliko godina ranije.

Bonus video: