Inspekcija rada će kontrolisati isplate zarada radnicima

Ukoliko poslodavac ne bi ispunio svoju obavezu po rješenju, inspekciji je na raspolaganju prinudna mjera u vidu novčane kazne

6357 pregleda 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Inspekcija rada, kako je saopšteno, ima posebnu ulogu u sprovođenju projekta Evropa sad, kojim je predviđeno da će poslodavac povećati neto zaradu zaposlenog za onoliki iznos dažbina na teret zaposlenog, koji bude umanjen.

"Nepostupanje poslodavca imalo bi za posljedicu upravni postupak od Inspekcije rada kojim bi se istom poslodavcu ukazalo na obavezu postupanja po odredbama kolektivnog ugovora, odnosno za nepostupanje, bilo bi donijeto rješenje o otklanjanju nepravilnosti", navodi se u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove.

Iz UIP-a su rekli da, ukoliko poslodavac ne bi ispunio svoju obavezu po rješenju, inspekciji je na raspolaganju prinudna mjera u vidu novčane kazne.

"Izricanje novčanih kazni od 500 eura do 5.000 eura bilo bi realizovano sve dok takav poslodavac ne bi postupio po rješenju, a novčani iznos bi se svaki put povećavao usljed nepostupanja, shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru, odnosno ispunio svoju obavezu u skladu sa članom 33 Opšteg kolektivnog ugovora“, objasnili su iz Uprave.

Nadležnost inspekcije u odnosu na poslodavca i navedenu obavezu proizilazi iz obaveze da obavlja kontrolu nad primjenom Zakona o radu, Opšteg kolektivnog ugovora, Granskog kolektivnog ugovora odnosno odredbi pojedinačnog kolektivnog ugovora.

"Veliki je problem što naši zaposleni i dalje u velikoj mjeri prijave poslodavca tek kad im istekne angažman, odnosno kad više nema osnova za postupanje Inspekcije rada. Stoga pozivamo sve građane koji misle da su im prava iz rada zakinuta, da makar anonimno podnesu inicajativu kako bismo pravovremeno otklonili nepravilnost i uticali da poslodavac propisno formalizuje taj radni odnos“, navodi se u saopštenju.

Broj telefona besplatnog kol centra je 080555555.

Bonus video: