Sindikat Instituta "Dr Simo Milošević": U utorak štrajk upozorenja, nijesu isplaćene plate, uplaćivani doprinosi...

Iz Sindikata Instituta "Dr Simo Milošević" su rekli da će se štrajk upozorenja realizovati jednočasovnim prekidom rada i okupljanjem učesnika štrajka na platou ispred Instituta "Dr Simo Milošević"

9531 pregleda 7 komentar(a)
Institut "Dr Simo Milošević", Foto: Slavica Kosić
Institut "Dr Simo Milošević", Foto: Slavica Kosić

Izvršni odbor Sindikalne organizacije Institut "Dr Simo Milošević" Igalo je na sjednici održanoj 12 novembra donio odluku o štrajku upozorenja.

Iz te Sindikalne organizacije su dodali da će štrajk biti organizovan sjutra (utorak 16. novembar) u 10 sati i da će trajati jedan čas.

"Radi zadovoljenja svojih profesionalnih i ekonomsko-socijalnih interesa, a zbog činjenice da zaposlenima nijesu isplaćene zarade za septembar i oktobar 2021.g., te da zaposlenima nisu uplaćivani obavezni doprinosi za zdravstveno i penzijsko osiguranje i osiguranje po osnovu nezaposlenosti, ali i zbog činjenice da odgovorne institucije i organi u državi ne preduzimaju aktivnosti na planu očuvanja Instituta, zaposleni u Institutu "Dr Simo Milošević" organizovaće u utorak, 16.11.2021. god., jednočasovni štrajk upozorenja sa početkom u 10:00 časova", ističe se u saopštenju.

Iz Sindikata Instituta "Dr Simo Milošević" su kazali da štrajkom upozorenja zaposleni zahtijevaju:

Da najkasnije do 25.11.2021. godine poslodavac isplati neisplaćene zarade za septembar i oktobar 2021. godine;

u najskorijem roku, a najkasnije do kraja tekućeg mjeseca, Vlada Crne Gore upozna zaposlene u Institutu sa kratkoročnim i dugoročnim strateškim planovima vezanim za budućnost Instituta;

da Vlada Crne Gore preuzme dug prema Jugobanci u iznosu od osam miliona eura;

da se Opština Herceg Novi aktivno uključi u rješavanje nagomilanih problema sa kojima se suočava Institut i svi zaposleni u Institutu.

"Ukoliko navedeni zahtjevi ne budu ispunjeni, Sindikalna organizacija će donijeti odluku o radikalizaciji mjera na zaštiti svojih prava i interesa, odnosno o pokretanju štrajka koji će trajati do ispunjenja uslova", piše u saopštenju.

Iz Sindikata Instituta "Dr Simo Milošević" su rekli da će se štrajk upozorenja realizovati jednočasovnim prekidom rada i okupljanjem učesnika štrajka na platou ispred Instituta "Dr Simo Milošević".

"Upozoravaju se svi učesnici u štrajku upozorenja da štrajk vode na način kojim se ne ugrožava bezbijednost lica i imovine i onemogućava nastanak neposredne materijalne štete na svim sredstvima poslodavca, te da ne ometaju zaposlene koji ne učestvuju u štrajku upozorenja da rade", piše u saopštenju.

Sindikat navodi i da će štrajkom rukovoditi Štrajkački odbor kojeg čine članovi Izvršnog odbora Sindikalne organizacije i to: Dr Marija Obradović - rukovodilac, Dalibor Bošković - član i Mirjana Savićević - član, te da je predsjednica Štrajkačkog odbora predsjednica Sindikalne organizacije.

"Ova odluka ima se, najmanje 24 časa prije otpočinjanja štrajkačkih aktivnosti, dostaviti Poslodavcu; Odboru direktora; članovima Sindikalne organizacije; Opštini Herceg Novi; Vladi Crne Gore i sredstvima javnog informisanja. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: