Firmama ne mogu da uđu u trag

Opština Kolašin nije uspjela da uruči rješenja o porezu na nepokretnosti za oko 50 preduzeća zbog netačne ili nepotpune adrese

15094 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Iz kolašinskog Sekretarijata za finansije, imovinu i ekonomski razvoj nijesu uspjeli da uruče ovogodišnja rješenja o porezu na nepokretnosti za oko 50 preduzeća.

Kako kažu, rješenja tim poreskim obveznicima nijesu uručena zbog netačne ili nepotpune adrese.

Na spisku su uglavnom firme iz Crne Gore, iz Podgorce, Kotora, Budve, Herceg Novom, Kotora, Bara, ali i dvije iz Kolašina.

Od januara do septembra Opština Kolašin je uspjela da naplati samo 257.000 eura, ili 60 odsto planiranog iznosa od poreza na nepokretnosti.

Porez na nepokretnosti čini oko 31 odsto ukupnih sopstvenih prihoda lokalne uprave ove godine. Planiran je na iznos od 430.000 eura.

Dug fizičkih i pravnih lica Opštini Kolašin, po osnovu poreza na nepokretnosti, na kraju prošle godine iznosio je 2,73 milona eura. To je, u odnosu na 2019. godinu, uvećanje od skoro 180.000 eura.

Uvećanje duga, kako je “Vijestima” ranije kazao sekretar za finansije, imovinu i ekonomski razvoj Dragan Bulatović, “posljedica je nenaplaćenih potraživanja od dugogodišnjih dužnika - pravnih lica”. Njihov dug iznosi gotovo 80 odsto ukupnog uvećanja.

Pravna lica su na kraju prošle godine,za porez na objekte dugovala 233.085, a za zemljište 663.850 eura.

Dug fizičkih lica je značajno veći, pa za poreze za objekte duguju 784.504, a za zemljište nešto više od 1,05 milona eura.

”Prema 100 najvećih dužnika - pravnih lica, Sekretarijat je sproveo i sprovodi mjere prinudne naplate i mjere obezbjeđenja poreskog potraživanja hipoteka. Međutim, radi se, u značajnom broju, o pravnim licima kojima je adresa nepoznata i nemaju otvorene bankovne račune u Crnoj Gori ili su ti računi neaktivni. U narednom periodu, u skladu sa planom i programom, pokrenućemo i mjere pljenidbe imovine nad tim dužnicima, iz razloga što su isrcpljena sva druga sredstva izvršenja i obezbjeđenja”, najavio je tada Bulatović.

Prema njegovim riječima, na osnovu opomene koja je u prethodnoj godini dostavljena za 12.561 obveznika-fizička lica, koji imaju dug iz prethodnog perioda, prekinut je rok zastarjelosti potraživanja. To je, pojašnjava Bulatović, učinjeno u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji.

Kao rezultat tih napora, u posljednjem kvartalu prošle godine, urađeno je više od 250 sporazuma o otplati duga iz prethodnog perioda u ratama, na osnovu kojih se velika većina izmirenja duga prenijela i na tekuću godinu.

U prethodnoj godini, mjerama prinudne naplate na novčanim sredstvima Sekretarijat je naplatio potraživanja u iznosu od 14.504 eura.

Bonus video: