GRAFIKA: Studije o neisplativosti auto-puta

Izgradnja dionice od Podgorice do Meteševa prema studiji kompanije “Scott Wilson” trebala je koštati 501,6 miliona eura, ali je predviđala kombinaciju auto-puta i brze ceste

13240 pregleda 31 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Prema studijama opravdanosti auto-puta iz 2009. kompanije “Scott Wilson” i iz 2012. godine koju je radila “URS Infrastructure & Environment UK Limited”, sva tri bitna indikatora bila su negativna iako su svi morali biti pozitivni da bi se krenulo u projekat finansiranje i izgradnje dionice auto-puta.

U slučaju dionice Smokovac - Mateševo, nijedan od tri indikatora nije zadovoljen pa prioritetna dionica nije zadovoljavala ni osnovne kriterijume za finansiranje od međunarodnih finansijskih institucija. Za razliku od crnogorske javnosti tadašnje Vlade su znale da ova dionica ne ispunjava uslove da bude finansirana od institucija iz EU, pa je sada jasnije zbog čega su partnere tražili van nje ili da ti partneri sami nađu novac.

Prema studiji “URS Infrastructure & Environment” taj trošak bio bi 706,8 miliona eura za puni profil auto-puta. Studije su rađene na osnovu različitih idejnih rješenja.

Bonus video: