Keković: Osigurati budućnost i održivo poslovanje Instituta "Dr Simo Milošević"

Dosadašnji neuspješni pokušaji privatizacije Instituta i odnos nadležnih prema njemu samo su dovodili do urušavanja Instituta i pokušaja obaranja njegove cijene, kako bi kao takav "bio povoljan 'plijen' za navodne 'strateške investitore'," kazao je predsjednik USSCG

2160 pregleda 2 komentar(a)
Keković, Foto: Savo Prelević
Keković, Foto: Savo Prelević

Iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) su, povodom štrajka upozorenja koji organizuje Sindikalna organizacija Instituta "Dr Simo Milošević" iz Igala, kazali da daju punu podršku tom sindikatu u naporima da zaštite svoj profesionalni integritet, radna i ekonomsko-socijalna prava.

"Posebno uvažavamo činjenicu da je vaša iskrena borba usmjerena na očuvanje Instituta 'Dr Simo Milošević' AD Igalo, kao svojevrsnog i jedinstvenog dragulja Crne Gore, koji je zbog nedomaćinskog odnosa doveden do same ivice propasti", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik USSCG Srđa Keković.

USSCG je, osim podrške štrajkačkim aktivnostima kojima, kako je kazao Keković, sindikalci žele da skrenu pažnju svim odgovornim subjektima i donosiocima odluka, uputila apel Vladi i resornim ministarstvima da što hitnije pokrenu sve mehanizme i preduzmu konkretne korake koji će osigurati budućnost i održivo poslovanje Instituta.

Keković ističe da je ta ustanova, za više od 70 godina postojanja i poslovanja, dokazala svoj značaj i dala puni doprinos pružanju kvalitetne zdravstvene zašite kako građanima Crne Gore, tako i brojnim inostranim pacijentima.

"Nemjerljiv je doprinos koji Institut daje u promociji Crne Gore na inostranom tržištu, a odnos zaposlenih u Institutu u pružanju kvalitetne zdravstvne brige i zaštite bio je i ostao poseban brend koji je osiguravao da se Institutu, kao prepoznatoj i cijenjenoj destinaciji zdravstvenog turizma, uvijek iznova vraćaju kako domaći, tako i inostrani posjetioci. Institut je ustanova od posebnog značaja i Vlada Crne Gore je dužna da je zaštiti i očuva, čuvajući tako jednu od najvećih i najpoznatijih ustanova za fizikalnu, rehabilitacionu i preventivnu medicinu za djecu i odrasle, te čuvajući tako budućnost svih zaposlenih u Institutu i njihovih porodica, ali i budućnost svih građana Herceg Novog, cijele primorske regije, te cijele Crne Gore. Očuvanjem Instituta kao centra zdravstvenog turizma, očuvaće se i jedinstveni Centar za naučno-istraživački rad orjentisan na fundamentalna i klinička istraživanja iz oblasti preventivne medicine, balneologije, fizikalne medicine i rehabilitacije. Put Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji pretpostavlja posebna ulaganja u naučno istraživački rad i inovacije. Urušavanje Instituta, koji kao svoju organizacionu jedinicu ima Centar za naučnoistraživački rad, predstavljalo bi svojevrstan korak unazad u procesu evropskih integracija. Dopuštanje da radni status preko 500 zaposlenih Insituta bude doveden u pitanje predstavljalo bi korak od hiljadu milja unatrag u odnosu na evropske integracije", naveo je Keković.

Dosadašnji neuspješni pokušaji privatizacije Instituta i odnos nadležnih prema njemu, kako je kazao, samo su dovodili do urušavanja Instituta i pokušaja obaranja njegove cijene, kako bi kao takav "bio povoljan 'plijen' za navodne 'strateške investitore'."

"Takvoj nezakonitoj, nemoralnoj i nezdravoj praksi privatizacionih postupaka mora se statiti na put. Očekujemo da Vlada Crne Gore pokaže iskren i odgovoran, domaćinski odnos prema dragulju crnogorskog zdravstvenog i turističkog giganta i omogući uslove za njegov nesmetan rad. Pritom, Vlada Crne Gore i svi drugi činioci u našem društvu moraju u prvom redu misliti na zaposlene koji su, i pored svih uspona i padova koji su obilježili postojanje Instituta, davali svoj maksimum u očuvanju nivoa, kvaliteta i unapređenja usluga koje Institut pruža. Ujedno, pozivamo Opštinu Herceg Novi da se snažnije uključi u rješavanje gorućih problema u Institutu, te pomogne kako zaposlenima, tako i menadžmentu Instituta na način da zajedno sa njima artikuliše zahtjeve prema Vladi Crne Gore i drugim odgovornim organima i institucijama", saopštio je Keković.

Unija slobodnih sindikata je, podsjeća, u prethodnom periodu dala doprinos borbi da se Institut „Dr Simo Milošević“ zaštiti od "štetnih privatizacionih pokušaja" i da većinski paket akcija Instituta ostane u vlasništvu države.

"Sada, kad su zaposleni Instituta 'Dr Simo Milošević' Igalo postali dio naše sindikalne porodice, naša nastojanja da zaštitimo Institut i sve zaposlene u njemu dodatno su osnažena. Vaša borba je i naša borba i u njoj smo zajedno. Vaši apeli su i naši apeli. Vaši rizici su i naši rizici. U vašim naporima za bolju budućnost Instituta, vas i vaših porodica i građana Herceg Novog, u nama imate iskrenog saborca i podršku", zaključio je Keković.

Bonus video: