Menadžment Luke Bar: Besmislica je da se radi na tajnom planu privatizacije

"Realizacijom poslovnih aktivnosti otvoriće se značajan prostor za nova zapošljavanja i nova radna mjesta. A to je - složićemo se, od najvećeg značaja za grad Bar i Barane"
212 pregleda 1 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Luka Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.11.2017. 14:26h

Luka Bar je jedna uspješna priča i besmislica je da se radi na nekakvom tajnom planu privatizacije Luke Bar. Preduzimamo sve moguće mjere kako bismo poslovanje naše kompanije podigli na najviši mogući nivo, navodi se u reagovanju kompanije Luke Bar.

Oni su reagovali na navode Sindikata lučkih radnika “Luka Bar”, koji je upozorio na mogućnost “privatizacije ispod žita”.

Naveli su i da je prethodnih dana iznijet niz "netačnihe i zlonamjernih tvrdnji na račun poslovanja Luke Bar".

"U periodu od posljednja tri mjeseca menadžment kompanije "Luka Bar" AD, predvođen izvršnim direktorom mr Zarijom Franovićem, kontinuirano obavještava crnogorsku javnost, putem medija, o svim poslovnim aktivnostima, novim projektima i inicijativama, kao i o sve uspješnijem ukupnom trendu poslovanja ove najveće barske kompanije. Uprkos tome, u javnosti su se posljednjih dana mogle čuti paušalne, proizvoljne i neutemeljene izjave vezane za Luku Bar, kojima je samo cilj podizanje prašine, stvaranje lažne slike i postizanje jeftinih dnevno-političkih poena. Zato ćemo, bez namjere da dajemo na značaju izjavama potpuno nerelevantnih subjekata i ovm prilikom još jednom javnosti predočiti trenutno poslovanje Luke Bar, kao i buduće poslovne planove i očekivanja.

Kako je kazao izvršni direktor Franović, prilikom izuzetno uspješne prezentacije Razvojnih projekata Luke Bar u Privrednoj komori Crne Gore, svi poslovni planovi i napori menadžmenta kompanije usmjereni su na ostvarivanje plana pretovara od preko 2.000.000. tona tereta godišnje. Trenutno poslovanje, raspoloživi tehničko-tehnološki, ali i ljudski resursi i aktivnosti koje preduzimamo u posljednja tri mjeseca, ulivaju nam jedan utemeljeni optimizam da će takav poslovni plan biti ostvariv.U tom smislu, preduzete su opsežne i sveobuhvatne mjere ucilju poboljšanja postojećih kapaciteta, iskorišćenja i stavljanja u funkciju neiskorišćenih lučkih resursa, u sanaciju objekata i nabavku novih mašina i mehanizacije. U toku su završne administrativne aktivnosti za učeće Luke Bar u 6 međunarodnih projekata u okviru Jadransko-jonskog programa transnacionalne saradnje. Vrijednost dva tendera je preko 500.000 eura - tendera za nabavku specijalne mašine za industrijske namjene i tendera za nabavku čeonog viljuškara nosivosti 16 tona. Nabavkom ovih mašina značajno će se poboljšati mogućnosti pretovara i skladištenje tereta unutar barske luke, kao i produktivnost i konkurentnost.

Dakle, zaključujemo da su komentari o tome kako se ne ulaže u opremu i mašine proizvod neobavještenosti, neznanja, ali i zlonamjernosti.

Takođe, intezivno se radi na sanaciji i renoviranju objekta Hladnjača. Ulažu se značajna materijalna sredstva, uz maksimalno angažovanje lučke radne snage, kako bi Hladnjača ubuduće bila objekat koji ispunjava sve međunarodne propise i standarde. Očekivani prihodi od objekta Hladnjača, u narednom periodu će biti značajno i višestruko veći od dosadašnjih.

Trenutno smo u veoma značajnim i konstruktivnim pregovorima sa inostranim partnerima u vezi sa ponovnim stavljanjem u funkciju Silosa za žitarice. Smatramo da su i projekti za kruzere veoma značajna i potencijalno uspješna priča, za čije ostvarenje Luka Bar ispunjava sve preduslove.

Na cjelokupnom lučkom području preduzimaju se mjere kako bi svi neiskorišćeni potencijali bili stavljeni u funkciju. Već ima zainteresovanih partnera i investitora za zajednička ulaganja na prostoru Slobodne zone Luke Bar.

Realizacijom ovih poslovnih aktivnosti otvoriće se značajan prostor za nova zapošljavanja i nova radna mjesta. A to je - složićemo se, od najvećeg značaja za grad Bar i Barane.

U Luku Bar uplovljavaju najveći brodovi u posljednjih 25 godina, na koje se ukrcavaju i sa kojih se iskrcavaju značajne količine tereta. Samo u toku jučerašnjeg dana u Luci su u radu bila četiri broda, uz maksimalno angažovanje ljudstva i mehanizacije i bez ikakvih zastoja i problema. Novi poslovni aranžmani su u najavi i o tome ćemo blagovremeno obavjestiti javnost", navodi se u reagovanju kompanije Luka Bar.

Bonus video: