Izraditi akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije

Na sastanku su, kako je saopšteno iz UIP-a, razmijenjeni primjeri dobre prakse, novine u Zakonu o inspekcijskom nadzoru koji je na snazi u Srbiji od 2015. godine, a čija izmjena se priprema u Crnoj Gori u skorijem periodu, kapaciteti inspekcija, saradnja sa sudovima, koordinacija i saradnja sa privredom i proces digitalizacije

2937 pregleda 0 komentar(a)
Foto: UIP
Foto: UIP

Izrada akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije, kojim bi se doprinijelo sprečavanju nedozvoljene trgovine cigaretama, tekstilom i internet trgovinom, bila bi korisna, ocijenili su predstavnici crnogroske Uprave za inspekcijske poslove i Ministarstva javne uprave i lokalne samouprave Srbije.

Na sastanku su, kako je saopšteno iz UIP-a, razmijenjeni primjeri dobre prakse, novine u Zakonu o inspekcijskom nadzoru koji je na snazi u Srbiji od 2015. godine, a čija izmjena se priprema u Crnoj Gori u skorijem periodu, kapaciteti inspekcija, saradnja sa sudovima, koordinacija i saradnja sa privredom i proces digitalizacije.

Delegacija Uprave za inspekcijske poslove koju su činili direktor Ilir Harasani, njegova pomoćnica Ana Vujošević i načelnica za zastupanje i pružanje pravne pomoći u oblasti inspekcijskog nadzora, Ljiljana Jovović, boravila je u ponedjeljak u radnoj posjeti Ministarstvu javne uprave i lokalne samouprave u Beogradu.

Predstavnici Ministarstva javne uprave i lokalne samouprave Srbije, Dragan Pušara i Ljiljana Uzelac, prezentovali su dostignuća Jedinice za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor, koje tijelo figurira kao organ koji koordiniše rad svih inspekcijskih službi u Srbiji.

„U Srbiji postoji sistem elinspektor, koji softver je povezan sa preko 30 registara, dok je naredna faza formiranje jedinstvene baze srpske privrede sa podacima o privrednim subjektima i analizom rizika“, navodi se u saopštenju.

Iz UIP-a su naveli da, kako je u Upravi za inspekcijske poslove započeta implementacija modula analize rizika kroz koje matrice će se praviti plan kontrola, a iskustvo Koordinacione komisije je Srbije od izuzetnog je značaja.

Na sastanku se, pored situacije sa covid 19 i prenijetim poslovima kontrole epidemioloških mjera na inspekcijske organe, posebna pažnja posvetila suzbijanju sive ekonomije, rada na „crno“ i nelojalne konkurencije, jer ovaj problem afektira obje države.

Delegacija Uprave za inspekcijske poslove je veoma zadovoljna produktivnom posjetom Ministarstvu javne uprave i državne uprave.

Bonus video: