Niži PDV na sireve, pomoć proizvođačima

Sniženje poreza odnosi se na bijele sireve u salamuri od kravljeg, ovčijeg i kozijeg mlijeka

6534 pregleda 11 komentar(a)
Izmjena zakona omogućiće i niže cijene sira (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Izmjena zakona omogućiće i niže cijene sira (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Porez na dodatu vrijednost na stare i mlade bijele salamurne sireve od 1. januara trebalo bi da bude smanjen sa 21 na 7 odsto, dogovorila su se ministarstva poljoprivrede i finansija.

Ministarstvo finansija treba da pripremi izmjenu zakona i pošalje Skupštini, koja treba da ga usvoji do kraja godine. Prema podacima ministarstava poljoprivrede i finansija, ovo smanjenje poreza imalo bi negativan uticaj na budžet od dva miliona eura ali istovremeno veliku korist za domaće prizvođače, najčešće seoska domaćinstva.

”Bijeli salamurni sirevi u Crnoj Gori proizvode se od kravljeg, ovčijeg i kozijeg mlijeka. Tradicionalni sirevi se u posljednje vrijeme proizvode i u industrijskim uslovima u pogonima za preradu mlijeka i imaju dominantnu ulogu u potrošnji. Smanjenjem poreske stope sa 21% na 7 % salamurni sirevi će do potrošača stići jeftiniji. Na ovaj način će sirevi ulaziti u legalne tokove prodaja, i na taj način će biti konkurentni sa sirevima koji se prodaju na kućnom pragu, na zelenim pijacama i slično gdje nije naplaćivan PDV. Bijeli salamurni sirevi su izabrani iz razloga što imamo puno proizvođača - oko dvije hiljade gazdinstava u Crnoj Gori prerađuje mlijeko u sireve, od čega se najveći broj bavi proizvodnjom salamurnih sireva”, naveli su “Vijestima” iz Ministarstva poljoprivrede.

Osim gazdinstava, salamurni sirevi se proizvode i u mljekarama. Na ovaj način, kako su saopštili iz Ministarstva, ostvariće se pozitivni efekte na cijeli lanac proizvodnje - jeftinija cijena za potrošače, prodaja kroz legalne kanale, kao i podrška, odnosno povećanje dohotka proizvođača sireva.

“U narednom periodu ćemo nastaviti sa praksom podrške u vidu smanjenja poreske stope za određene proizvode koji bi imali veliki uticaj na poljoprivredne proizvođače i potrošače. Ovom prilikom još jednom pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da registruju svoja gazdinstva kako bi kroz brojne razvojne mjere ostvarili podršku za pokretanje, razvoj i proširenje svoje proizvodnje”, naveli su iz Ministarstva.

Na predlog Ministarstva poljoprivrede ranije je smanjen PDV na jaja.

Bonus video: