Lovćen banka nova članica Poslovnog savjeta za prava djeteta koji je osnovao UNICEF

Cilj Poslovnog savjeta za prava djeteta je ulaganje sredstava direktno za djecu

15416 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Lovćen banka
Foto: Lovćen banka

Lovćen banka je postala nova članica Poslovnog savjeta za prava djeteta koji je osnovao UNICEF.

Cilj Poslovnog savjeta za prava djeteta je ulaganje sredstava direktno za djecu kroz lakšu koordinaciju i zajedničke akcije privatnog sektora i UNICEF-a koje će doprinijeti rješavanju prioritetnih pitanja prava djeteta.

Privatni sektor ima presudnu ulogu u izgradnji društva u kojem svako dijete ostvaruje sva svoja prava. Iz tog razloga, UNICEF je osnovao Poslovni savjet za prava djeteta koji će omogućiti saradnju s privatnim sektorom kako bi se ujedinili napori i resursi za društveno odgovorne inicijative koje će dovesti do konkretnih, održivih i pozitivnih promjena u životima djece.

Cilj Poslovnog savjeta za prava djeteta nije prikupljanje sredstava za UNICEF već ulaganje sredstava direktno za djecu, kroz lakšu koordinaciju i zajedničke akcije privatnog sektora i UNICEF-a koje će doprinijeti rješavanju prioritetnih pitanja prava djeteta u zemlji. Efektivnije učešće privatnog sektora postalo je neophodno tokom krize izazvane pandemijom COVID-a-19, jer je ona povećala siromaštvo djece, rizik od nasilja i probleme mentalnog zdravlja, a rezultirala je i krizom u vezi s mogućnošću obrazovanja.

Jovana Popović – Direktorica sektora poslovnog razvoja Lovćen banke ističe da je za Lovćen banku učešće u radu Poslovnog savjeta za prava djeteta koji je osnovao UNICEF velika čast i priznanje. Ovo je dokaz da vrijednosti koje gajimo u Lovćen banci predstavljaju najviši standard transparentnog, poštenog i profesionalnog ponašanja. Banka veliku pažnju poklanja i društveno odgovornom ponašanju i veoma nam je drago da ćemo zahvaljujući Poslovnom savjetu za prava djeteta, umjesto da djelujemo sami i izolovano, sada moći da predlažemo i učestvujemo u zajedničkim akcijama koje će svi podržavati istovremeno i na taj način doprinijeti većim promjenama za djecu.

Svi članovi Poslovnog savjeta za prava djeteta prošli su UNICEF-ovu standardnu analizu partnera iz privatnog sektora i novi članovi mogu biti primljeni pod uslovom da ispunjavaju UNICEF-ove globalne kriterijume za saradnju s kompanijma. Kroz ove kriterujume se, između ostalog, zabranjuje saradnja UNICEF-a s proizvođačima oružja, alkohola, duvana, sadržaja za odrasle, industrijom kockanja, proizvođačima zamjena za majčino mlijeko, kompanijama koje krše sankcije UN-a, itd.