Više od 30 prijava za grantove za ranu fazu razvoja startapova

Ukupan budžet konkursa iznosi 200.000 eura, a MEK može dodijeliti podršku za pojedinačni startap projekat u iznosu od 6.000 do 20.000 eura

1161 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na javni konkurs za grantove za ranu fazu razvoja startapova, koji je Ministarstvo ekonomskog razvoja, po prvi put, objavilo 13, oktobra, pristiglo je više od 30 prijava, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Konkurs je raspisan u skladu sa Programom za inovacije 2021-2024, koji je Vlada usvojila ranije ove godine.

Ukupan budžet konkursa iznosi 200.000 eura, a Ministarstvo može dodijeliti podršku za pojedinačni startap projekat u iznosu od 6.000 do 20.000 eura. Iz MEK su pojasnili da su budući korisnici granta u obavezi da obezbijede 20 odsto sopstvenog sufinansiranja od ukupne vrijednosti projekta, čime se, kako navode, stimuliše ulaganje u inovacionu djelatnost.

"Do isteka roka za dostavljanje prijava na Konkurs pristiglo je preko 30 prijava, koje su u fazi provjere formalne ispunjenosti uslova za učešće na Konkursu. Nešto više od 50% prijava kandidovano je od strane startapova koji već posluju na tržištu i upisani su u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), dok ostatak čine neformalni startap timovi, koji će, u slučaju da budu pozitivno ocijenjeni po ovom konkursu, biti u obavezi da se registruju kod CRPS i upišu u Registar inovacione djelatnosti", navodi se u saopštenju.

U dijelu troškova zapošljavanja, koji se mogu tražiti za novozaposlene članove tima, odnosno one koje u prethodnih šest mjeseci nisu imali ugovor o radu sa preduzećem, kandidovano je više od 70 zapošljavanja kroz predložene projekte, a što će "svakako za pozitivno ocijenjene projekte biti podložno provjerama", dodaju iz MEK.

Kazali da do kraja nedjelje treba da otpočne proces evaluacije projektnih prijava, a da se finalizacija kompletnog procesa očekuje do sredine decembra.

Bonus video: