"predstavljen niz mjera kojima se želi pomoći ruralni turizam"

MEK: Željeli smo da podstaknemo ljude da resurse uobliče tako da služe u promociji CG i da im donose prihode

Iz Ministarstva su kazali da je veliki uticaj pandemije doveo do ogromnih promjena u sferi putovanja koje podrazumijevaju potpuno drugačije navike turista, što je uticalo na ponudu i potražnju u cijelom svijetu

2929 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: LOOP IMAGES/UNIVERSAL IMAGES GROUP
Ilustracija, Foto: LOOP IMAGES/UNIVERSAL IMAGES GROUP

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MEK) je u prethodnom periodu predstavilo niz mjera kojima se želi pomoći ruralni turizam, a sve u cilju diverzifikacije turističke ponude i što snažnijeg oporavka cjelokupne privrede, saopštili su njegovi predstavnici.

Iz Ministarstva su kazali da je veliki uticaj pandemije doveo do ogromnih promjena u sferi putovanja koje podrazumijevaju potpuno drugačije navike turista, što je uticalo na ponudu i potražnju u cijelom svijetu.

“Uzimajući u obzir sve veću potrebu za autentičnim, lokalnim iskustvom, željeli smo da podstaknemo ljude širom Crne Gore da svoje resurse uobliče tako da služe u promociji naše zemlje, a ujedno im donose i prihode”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetil da su tokom septembra raspisani javni pozivi koji se tiču Programa podsticajnih mjera u oblasti ruralnog turizma za 2021/2022 godinu i to u okviru tri mjere - organizovanje etno sajmova, razvoj inovativnih turističkih proizvoda u ruralnim područjima i unapređenje kvaliteta usluga i ponude u ruralnom turizmu.

“Nakon isteka roka obrađeno je 66 pristiglih prijava iz svih dijelova Crne Gore, a njih 38 je zadovoljilo tražene kriterijume, čime su ostvarili novčanu podršku za realizaciju svojih projekta”, dodaje se u saopštenju.

U okviru mjere koja se tiče etno sajmova podržana su četiri projekta, za razvoj inovativnih turističkih proizvoda u ruralnim područjima podršku je dobilo njih devet, a za unapređenje kvaliteta usluga i ponude u ruralnom turizmu 25 projekata.

“Taj vid podrške predstavlja jedan od mehanizama kojima se radi na razvoju i unapređenju turističke ponude u ruralnim područjima, što ima višestruke efekte, a prije svega motiviše ljude da se bave turizmom”, smatraju u Ministarstvu.

Ukupna vrijednost podržanih projekata je 85,7 hiljada eura.

“Planirano je da se, osim tih mjera, radi u kontinuitetu na ravnomjernom razvoju turističke ponude Crne Gore, kao destinacije koja ima jednako šta da pruži u priobalnom dijelu, ali i na kranjem sjeveru zemlje”, zaključuje se u saopštenju.