Obnovljeno suđenje o fabrici briketa

Nova uprava kompanije odbila da zaključi poravnanje koje su dogovorili njihovi prethodnici i

9589 pregleda 8 komentar(a)
Sa svečanog otvaranja fabrike 2011. godine koja nikada nije proradila, Foto: Vesko Belojević
Sa svečanog otvaranja fabrike 2011. godine koja nikada nije proradila, Foto: Vesko Belojević

Suđenje između kompanije OMP Engineering i Plantaža u vezi propale fabrike briketa biće nastavljeno 16. decembra.

Nova uprava kompanije nije željela da realizuje ugovor o poravnanju, koji je dogovorila bivša uprava, pa se nastavlja ranije započeto suđenje. Nova uprava počela je provjeru kompletne dokumentacije u uvom slučaju.

Ročište je trebalo da počne juče, ali je odloženo. Spor je pokrenut 2014. godine tužbom firme OMP Engineering koja je od Plantaža tražila nadoknadu štete za ulaganje u zajedničko preduzeće “Plant OMP”, koja je trebalo da od lozovine proizvodi brikete. Plantaže su zatim podnijele protivtužbu po istom osnovu.

Bivša uprava Plantaža je u aprilu prošle godine sa OMP Engineeringom zaključila ugovor o poravnanju. Prema tom ugovoru Plantaže su ovoj firmi trebale isplatiti u novcu 350 hiljada eura, kao i ustupiti plac od 37 hiljada kvadrata u Donjim Kokotima, koje je procijenjeno na 1,3 miliona eura. Plantaže bi dobile potpuno vlasništvo nad firmom “Plant OMP”, na koju se vodi jedino izgrađeni hangar.

Fabrika briketa “Plant-OMP” je svečano otvorena u julu 2011, ali nije proradila nakon čega je uslijedio sudski spor. Vlasnici OMP-Engineeringa su Oleg Obradović i Miodrag Ivanović, a među osnivačima je bio i donedavni ministar Predrag Bošković, koji je ranije izašao iz tog posla.

Na pitanje “Vijesti” da li postoje sumnje da je ovo poravnanje bilo nepotrebno i da je bilo na štetu Plantaža, iz kompanije su odgovorili da je u toku provjera kompletne dokumentacije.

”Poznato vam je da je novi menadžment kompanije “13. jul - Plantaže” skoro imenovan, i u toku je faza razmatranja daljih radnji, po ovom postupku, kojim će se na najbolji način zaštititi interesi kompanije. Nova uprava je preduzela aktivnosti u cilju provjere i kontrole kompletne dokumentacije vezano za ovaj postupak. Imajući u vidu da su kontrolne radnje u toku, po njihovom okončanju, informisaćemo javnost o tome”, naveli su iz Plantaža.

Obradović, Ivanović i Bošković su na početku tražili obeštećenje od šest miliona eura tvrdeći da su Plantaže nudile nekvalitetnu lozovinu i u nedovoljnim količinama, dok je ova državna kompanija naknadno pokrenula kontra tužbu tvrdeći da je OMP Engineering u zajedničku fabriku instalirao opremu koja nije odgovarajuća za preradu lozovine.

Tokom postupka u Privrednom sudu, vještak mašinske struke Goran Dedić donio je nalaz u korist Plantaža. On je utvrdio da oprema “OMP Engineeringa”, koja je bila njegov ulog, ne bi uopšte mogla da se koristi u toj vrsti proizvodnje.

I pored takvog mišljenja vještaka bivši menadžment Plantaža je pokrenuo postupak sporazumnog poravnanja, a advokati kompanije Ana Đukanović i Marko Hajduković su otkazali punomoćje.

Sudija u ovom sporu bio je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanović koji nekoliko godina nije uspio da kao svjedoke sasluša Obradovića i Ivanovića. Prema podacima iz Privrednog suda postupak se sada vodi kod sutkinje Danijele Vukčević.

Bonus video: