Za projekat "Porto Budva": Na račun opštine legla četiri miliona eura

Investitor Alart centar hitno traži izdavanje građevinske dozvole, najava da će uložiti u projekat više od 50 miliona eura
503 pregleda 12 komentar(a)
Porto Budva, Foto: Alart centar
Porto Budva, Foto: Alart centar
Ažurirano: 03.11.2017. 19:57h

Građevinska kompanija Alart centar, biznismana Nasera Ramaja i Alena Sijarića, uplatila je juče na račun Opštine Budva četiri miliona eura za komunalije za gradnju luksuznog poslovno-apartmanskog kompleksa „Porto Budva“ nadaleko od Starog grada.

To je najveća finansijska injekcija koju je za proteklu deceniju dobila lokalna uprava. Milionsko punjenje opštinske kase dolazi u vrijeme kada nova gradska uprava planira brojne investicione aktivnosti.

Iako se očekivalo da će ovim biti stavljena tačka na gotovo desetomjesečni proces, koliko je trajao postupak za izdavanje građevinske dozvole, u Alart centru su nezadovoljni. To iz razloga što su uplatili novac, a građevinska dozvola im juče nije bila izdata.

Oni tvrde da im je u Opštini rečeno da čim uplate novac za komunalije dozvola za gradnju biće izdata.

Procedura za dobijanje dozvole započeta je prije godinu kada je gradom upravljao DPS.

„ Vijestima“ je u Opštini rečeno da će građevinska dozvola biti izdata danas ili u ponedjeljak, jer se mora papirološki završi cijeli postupak, te da nema potrebe da se podižu tenzije.

Alart centar je prije godinu dobio dozvolu za faznu gradnju. Tada su dobili dozvolu za gradnju podzemnih etaža, odnosno, garažnog prostora. Radovi na parceli od gotovo 6.000 kvadrata, koju je kompanija kupila od Budvana Bora i Jova Lazovićase uveliko izvode. Kompanija je krajem prošle godine predala zahtjev da dobijanje dozvole za gradnju nadzemnog dijela, ali je cijeli proces obustavljen, jer je staromještanska porodica Ivanovića dobila svojstvo stranke u postupku.

Sve dok je postupak oko utvrđivanja imovinsko- pravnih odnosa trajao, Opština je odbijala da izda građevinsku dozvolu. Pošto je postupak nedavno okončan, prestale su sve formalno-pravne prepreke da se dozvolane izda.

U iščekivanju da dobiju dozvolu, građevinska kompanija je uputila više urgencija Opštini koja je na kraju pokrenula okončanje procedure izdavanja dozvole, a ključni papir bio je obračunavanje i uplata komunalija, kao preduslov izdavanja dozvola.

Kako se navodi u Ugovoru o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, koji su prekjuče zaključili Opština Budva i Alart centar, predviđena je gradnja 18.298 kvadrata apartmanskog prostora i i 8.528 kvadrata bruto građevinske površine poslovnog prostora. Za to je potrebno platiti pet miliona na ime komunalija. Pošto je Alart centar bio spreman da komunalije izmiri odmah, a ne u ratama, opštinskom odlukom je omogućeno da koristi popust od 20 odsto, pa je konačan iznos za komunalije bio milion manji, odnosno, četiri miliona eura.

Tenzije koje su i dalje prisutne na relaciji Alart centar i Opštini Budva trebalo bi da se stišaju čim Sekretarijat za urbanizam izda građevinsku dozvolu.

Alart centar je do sada uložio u projekat sedam miliona eura, a gradnja će koštati više od 50 miliona eura. Već je polovina luksuznih stanova i poslovnih prostora prodata inostranim kupcima, kao i kupcima iz Crne Gore i regiona. Vlasnici su uknjiženi u katastru.

Bonus video: