Građanima 20 miliona za stanove

Vlada će tražiti smanjenje cijene metra kvadratnog i niže kamatne stope
70 pregleda 2 komentar(a)
Hiljadu plus (novine), Foto: Boris Pejović
Hiljadu plus (novine), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.11.2017. 19:47h

Vlada će najkasnije početkom naredne godine raspisati javni poziv za treću fazu projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima za koji će biti obezbijeđeno 20 miliona eura.

Pomoćnik ministra turizama Marko Čanović “Vijestima” je kazao da se privode kraju pregovori sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), nakon čega će se raspisati poziv.

“Za ovu fazu projekta predviđeno je 20 miliona eura.To podrazumijeva da će još oko 400 porodičnih domaćinstava tokom naredne godine riješiti stambeno pitanje. U ovoj fazi projekta posebno ćemo se fokusirati na građane koji žive na sjeveru države. To iz razloga što ćemo uključiti stanove u starogradnji, jer je ponuda novoizgrađenih stanova na sjeveru limitirana”, objasnio je Čanović.

On je kazao da će projektni odbor CEB-a biti održan tokom novembra kada se očekuje konačna odluka o odobrenju kredita za treću fazu projekata 1000+.

“CEB, koji je bio partner u prethodna dva pojekta, dao je pozitivnu ocjenu. Za narednu fazu projekta konačno prihvatanje aplikacije se očekuje do kraja novembra. Tada će biti odobreno 10 miliona eura, odnosno polovina ukupne kreditne linije od 20 miliona . Druga polovina u iznosu od 10 miliona plasiraće se posredstvom komercijalnih banaka”, rekao je Čanović.

Projekat se realizuje kako bi se posebna pažnja poklonila osjetljivim socijalnim grupama, licima sa invaliditetom, samohranim roditeljima, mladim bračnim parovima, zaposlenima u javnoj upravi i građanima sa srednjim i nižim primanjima.

Čanović je rekao da će od građevinskih kompanija tražiti da snize cijene metra kvadratnog, a od banaka dodatno snižavanje kamatne stope za dugoročne hipotekarne stambene kredite i pojednostavljene procedure odobravanja kredita.

“To iz razloga što je ovo socijalni projekat koji je namijenjen građanima koji po tržišnim uslovima ne mogu da riješe stambeno pitanje. Novitet u trećoj fazi projekta biće i ponuda stanova u starogradnji koji moraju zadovoljiti kriterijume energetske efikasnosti i čija ponuda će doprinijeti konkurentnosti cijena. Trudićemo se da sve povoljnosti iz prethodna dva projekta u narednoj fazi budu unaprijeđene u korist krajnjih korisnika-kupaca stanova”, istakao je Čanović.

Prethodna dva projekta 1000+ realizovani su 20 10- 20 11. i 20 15- 20 17. godine. Za te dvije faze projekta 809 porodičnih domaćinstva, odnosno 2.149 građana, riješili su stambena pitanje.

Javni pozivi za građevinske kompanije, fizička lica kao ponuđaće stanova, banke i građane biće otvoreni od 30 do 45 dana.

Uslov je da se stan kupuje gdje se živi

Čanović je kazao da će kao i u prethodna dva projekta svi građani moći da konkurišu ako ispunjavaju opšte uslove tražene javnim pozivom, među kojima su da je kreditno sposoban u smislu opštih uslova kreditne sposobnosti odabrane komercijalne banke i da zadovoljava kriterijume u pogledu visine kumulativnih primanja. Uslovi su da je crnogorski državljanin i da rješava stambenu potrebu u mjestu prebivališta.

Bonus video: