Žugić: Kreditno-garantni fond važan za crnogorsku ekonomiju

„KGF trebalo bi da omogući finansijsku podršku razvoju i jačanju preduzeća, kako bi komercijalne banke mogle da smanje rizik, kreiraju i ponude povoljnije kreditne linije, te da se umanji nivo kamatnih stopa“, navodi se u saopštenju CBCG

4229 pregleda 1 komentar(a)
Žugić, Foto: CBCG
Žugić, Foto: CBCG

Osnivanje Kreditno-garantnog fonda (KGF) veoma je važno za crnogorsku ekonomiju, a doprinijeće i povećanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) u budućnosti, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On se sastao sa rukovodiocem tima međunarodne konsultantske kuće Crimson Capital, koju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) angažovala kao konsultanta u sklopu projekta osnivanja KGF u Crnoj Gori, Majklom Goldom.

“Smatramo da je osnivanje Kreditno-garantnog fonda veoma važno za našu ekonomiju, posebno imajući u vidu činjenicu da najveći broj zaposlenih u Crnoj Gori radi u srednjim, malim i mikro preduzećima. Osnivanje KGF će doprinijeti i povećanju BDP-a u budućnosti, što je i naš cilj”, kazao je Žugić.

On je naveo da je u toku priprema Zakona o kreditno-garantnim fondovima, u kojoj učestvuju i predstavnici CBCG.

„KGF trebalo bi da omogući finansijsku podršku razvoju i jačanju preduzeća, kako bi komercijalne banke mogle da smanje rizik, kreiraju i ponude povoljnije kreditne linije, te da se umanji nivo kamatnih stopa“, navodi se u saopštenju CBCG.

Gold je rekao da je cilj da se u Crnoj Gori kreira nezavisan, dugoročno održiv garantni fond, na bazi iskustva najboljih praksi iz cijelog svijeta, kako bi se poboljšao pristup finansiranju preduzeća i preduzetnika u oblasti poljoprivrede, turizma, IT industrije i ostalih važnih oblasti, kao i onih čije je poslovanje pogođeno COVID krizom.

„Kreditno-garantni fond se osniva da bude od koristi preduzećima i preduzetnicima koja nemaju puno iskustva u dobijanju kredita, nemaju dovoljno imovine da ponude kao kolateral ili na neki drugi način imaju otežan pristup finansiranju. Tu na scenu stupa kreditno-garantni fond koji pruža djelimičnu garanciju za pokrivanje kreditnog rizika, što bankama olakšava dalje odlučivanje“, kazao je Gold.

Bonus video: