Osnažene žene – osnažena ekonomija

Ekonomije širom svijeta postaju otpornije, produktivnije i inkluzivnije kada umanjuju rodne nejednakosti i aktivno podržavaju ravnopravno učešće žena u svim sferama života.

9275 pregleda 0 komentar(a)
Foto: GIZ
Foto: GIZ

Osnažene žene priča je o tri nevjerovatne žene iz Republike Sjeverne Makedonije koje su, uprkos svemu, uspjele da postanu uspješne preduzetnice, nudeći inspiraciju drugim ženama i djevojkama u zemljama jugoistočne Evrope (JIE). One su živi dokaz da kada žene imaju ista prava i mogućnosti kao muškarci, njihove porodice i zajednice napreduju i bivaju uspješne.

Jasmina Kotevska iz Suvodola kod Demir Hisara je diplomirana istoričarka umjetnosti, ali kaže da je njen poziv ovčarstvo: „Ovčarstvo je porodična tradicija koja izumire. Poljoprivreda je za mene bila jedina preostala opcija. Kad sam tek počela da radim s ovcama, počela sam da razvijam osjećaj discipline i odgovornosti. Mislim da je to pozitivno uticalo na moju ličnost. Smatram da su žene savršeno sposobne da obavljaju muške poslove, i obratno”.

Ekonomsko osnaživanje žena proces je transformacije koji ženama pomaže da povećaju svoje pravo na ekonomske resurse i moć donošenja odluka. Ulaganje u ekonomsko osnaživanje žena trasira put kako za smanjenje siromaštva tako i za ravnopravnost muškaraca i žena. Mnogim ženama nije lako da žongliraju s brojnim ulogama dok se brinu o porodici, ali njihov trud biva nagrađen nezavisnošću i mogućnostima.

Vangelina Parmačka iz sela Budinarci kod Berova poljoprivrednica je i vlasnica poljoprivrednog imanja. Ona kaže da se suočava s mnogo svakodnevnih izazova: „Vođenje poljoprivrednog imanja predstavlja izazov za mene kao ženu jer moram da radim i u polju i na imanju, ali i da obavljam svoje dužnosti majke i domaćice”. Ipak, njena poruka je jednostavna: „Žene, budite hrabre, budite vlasnice svojih poljoprivrednih imanja, jer gdje god odlučite da aplicirate, dobićete dodatne bodove!”

Irena Naumoska iz Gorneg Konjskog kod Ohrida kaže da je imala punu podršku svog muža kad je pokrenula porodični biznis iako nije vlasnica zemlje: „U početku je bilo teško prihvatiti ženu koja vodi biznis. Moj muž se nikada nije protivio činjenici da ja vodim posao. Imam njegovu punu podršku. Dakle, sve što radimo, radimo zajedno. Vlasnica sam firme, vodim restoran, ali nisam vlasnica zemljišta. Ono je i dalje u vlasništvu roditelja mog muža. To ponekad može biti prepreka jer nemamo pravo da apliciramo za neke grantove državnih institucija ili strane grantove. Ipak, ako ste posvećeni nečemu, nikad nemojte odustati!“

Ove tri žene, kao i žene širom svijeta, otporne su i snalažljive ekonomske akterke koje prevazilaze uporne i rodno zasnovane barijere u nastojanju da obezbijede ekonomsku sigurnost za svoje porodice i zajednice.

Žene daju ogroman doprinos privredi, bilo da to čine u preduzećima, na farmama, kao preduzetnice ili zaposlene, ili tako što obavljaju neplaćeni posao u vidu pružanja njege kod kuće. Ekonomsko osnaživanje žena u središtu je inkluzivnog ekonomskog razvoja i prosperiteta.

Ekonomije širom svijeta postaju otpornije, produktivnije i inkluzivnije kada umanjuju rodne nejednakosti i aktivno podržavaju ravnopravno učešće žena u svim sferama života. Zato zemlje JIE treba da udvostruče svoje napore da proaktivno informišu i edukuju žene o njihovim ustavnim i zakonskim pravima na pristup, vlasništvo i suvlasništvo nad zemljištem i drugim oblicima imovine, finansijskim uslugama, nasljedstvu i prirodnim resursima.

Regionalni projekti „Podrška ekonomskoj diversifikaciji ruralnih područja u jugoistočnoj Evropi“ i „Otvoreni regionalni fondovi za pravnu reformu u jugoistočnoj Evropi“ koje implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju podržavaju žene kako bi ostvarile svoj ekonomski i društveni potencijal. Jedan od ciljeva je osnaživanje žena iz ruralnih područja kako bi ostvarile svoja prava na zemljište, liderstvo, mogućnosti i izbore, i kako bi mogle prodavati svoje proizvode i dati snažan doprinos inkluzivnom ekonomskom rastu.

Uz ovakvu podršku, žene bivaju osnažene da izgrade bolji život, ostvare veći prihod i pokreću biznise koji obezbjeđuju radna mjesta i podstiču lokalnu ekonomiju.