Budva ne mora da plati šest miliona zbog žičare

Time je Apelacioni sud praktično potvrdio presudu koju je početkom marta ove godine donio sudija Privrednog suda Blažo Jovanić, a koji je prihvatio tužbeni zahtjev “Cable car Montenegro” da im Opština Budva vrati 483.680 eura, koji je ta kompanija još prije šest godina deponovala na račun Ministarstva finansija namijenjenog za eksproprijaciju zemlje.

5060 pregleda 4 komentar(a)
Foto: -
Foto: -

Apelacioni sud potvrdio je presudu Privrednog suda, kojom se Opština Budva obavezuje da isplati 483 hiljade eura kompaniji “Cable car Montenegro”, ali i ne i šest miliona eura na ime štete - izmakle dobiti, jer nije ispunila ugovorene obaveze da će izvršiti eksproprijaciju gotovo 35 hiljada kvadrata zemlje na trasi od 2,1 kilometar na relaciji Bečići - Brajići, gdje je trebalo da bude izgrađena prva turistička žičara na crnogorskoj obali.

To piše u presudi u koju su “Vijesti” imale uvid.

Time je Apelacioni sud praktično potvrdio presudu koju je početkom marta ove godine donio sudija Privrednog suda Blažo Jovanić, a koji je prihvatio tužbeni zahtjev “Cable car Montenegro” da im Opština Budva vrati 483.680 eura, koji je ta kompanija još prije šest godina deponovala na račun Ministarstva finansija namijenjenog za eksproprijaciju zemlje.

Apelacioni sud vratio je Privrednom sudu na ponovno odlučivanje zahtjev da Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza zaključen 6. novembra 2015. zaključen između Opštine i “Cable car Montenegro” bude raskinut.

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva koji pune dvije godine uspješno vodi proces, i nakon najnovije odluke Apelacionog suda uložiće žalbu, jer kao i do sada ostalo je pri stavu da 483 hiljade eura nije obaveza Opštine i novac vrati “Cable car” Montenegro”, pošto je taj novac kompanija deponovala Ministarstvu finansija.

U pitanju je jedan od najskupljih sudskih sporova, čiji epilog je mogao da bude bolan po Opštinu Budva, jer u slučaju da je dokazana milionska šteta koju je pretrpjela kompanija, to bi dovelo u pitanje lokalne finansije.

Sudski proces je krajem 2019. pokrenuo “Cable Car Montenegro”, nakon što je tadašnji, a i sadašnji gradonačelnik Budve Marko Bato Carević odlučio da povuče sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja održanog 2. decembra 2019. Odluku o utvrđivanju javnog interesa - gradnje žičare Bečići - Brajići.

Prvi čovjek Budve svoj postupak je obrazložio time da nije postignut dogovor o pravičnoj eksproprijaciji zemlje mještanima na trasi buduće turističke atrakcije. Odluka je trebalo da bude donijeta još u julu te godine, ali zbog raskola unutar koalicije tek je formalno skinuta sa dnevnog reda u decembru, i praktično je trebalo da omogući početak višemilionske investicije.

Iz kompanije su još ranije optužili Carevića da je samovoljnom odlukom ugrozio njihov projekat, te da su zbog odlučili da tuže Opštinu, jer je pogazila sva obećanja, koja su davala rukovodstva u protekloj deceniji.

Mještani okupljeni oko NVO “Žičara Čučuci - Brajići” pozdravili su tada potez gradonačelnika Carevića da sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja skine odluku o utvrđivanju javnog interesa, kojom je trebalo da im se, kako su tada naveli, uz minimalnu naknadu otme zemlja.

Firma “Cable car Montenegro” je osnovana u februaru 2008. godine, sa ciljem da realizuje investicionu ideju izgradnje žičare na realiciji Bečići - Brajići. Firma je izradila fizibiliti studiju, projektni zadatak za žičaru, napravila tehničku dokumentaciju geološkog ispitivanja terena za trasu žičare sa ovlašćenim i relevantnim organizacijama iz ove oblasti, angažovala u svijetu najpoznatiju firmu “Doplemajer” iz Beča (Austrija) za projektovanje i izgradnju žičara, koja je napravila idejni projekat žičare.

Projekat žičare Bečići - Brajići, koji je sada ostao samo kao kompjuterska animacija, predviđao je da se na trasi dugoj gotovo dva kilometra izgradi 14 nosećih stubova, gdje se savladava visinska razlika od 730 metara za vrijeme od sedam minuta.

Žičara je trebalo da prevozi 1.000 putnika za sat vremena, a njenom izgradnjom trebalo je da bude izvršena i revitalizacija kulturnog i istorijskog spomenika, tvrđave Kosmač na Brajićima, te bude izgrađen eko-golf teren u Brajićkom polju, obnovi stari austrijski put za pješačke i mount-biking ture, kao i terena za sport i rekreaciju i objekata za zdravstveni turizam. V.L.

Bonus video: