MFSS: Arbitražni sud odbacio sve tužbene zahtjeve Addiko banke protiv crnogorske Vlade

"Arbitražni sud odbacio je navode Addiko banke da Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure iz 2015. godine, s izmjenama i dopunama iz avgusta 2016, predstavlja povredu međunarodno-pravnih obaveza Crne Gore po osnovu Bilateralnog investicionog sporazuma između Austrije i bivše Republike Jugoslavije, čiji je Crna Gora pravni sljedbenik"

4063 pregleda 1 komentar(a)
Addiko banka, Foto: Savo Prelević
Addiko banka, Foto: Savo Prelević

Arbitražni sud konstituisan u skladu sa pravilima Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) odbacio je sve tužbene zahtjeve koje je Addiko banka podnijela protiv crnogorske Vlade, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

"Arbitražni sud odbacio je navode Addiko banke da Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure iz 2015. godine, s izmjenama i dopunama iz avgusta 2016, predstavlja povredu međunarodno-pravnih obaveza Crne Gore po osnovu Bilateralnog investicionog sporazuma između Austrije i bivše Republike Jugoslavije, čiji je Crna Gora pravni sljedbenik", navodi se u saopštenju.

Pošto je utvrdio da ima nadležnost za rješavanje tužbenih zahtjeva koje je istakla Addiko banka, Arbitražni sud je u cjelosti odbacio sve zahtjeve i naložio banci da u roku od 30 dana Crnoj Gori nadoknadi 70 odsto troškova kojima je država bila izložena kako bi se branila u arbitražnom postupku.

"Crna Gora je Zakon o konverziji iz 2015. godine usvojila zbog ozbiljnih finansijskih teškoća sa kojima su se suočili građani Crne Gore usljed iznenadnog i finansijski nedostupnog porasta iznosa, koje je trebalo otplatiti po osnovu kredita u švajcarskim francima, nakon naglog skoka švajcarskog franka u odnosu na euro 2015. godine", rekli su iz MFSS.

Arbitražni sud ICSID, koji je dio Svjetske banke, utvrdio je da Zakon o konverziji predstavlja opravdan i srazmjeran odgovor države Crne Gore, koja je kao cilj javne politike imala ublažavanje finansijskih teškoća, kojima su bili izloženi korisnici kredita u švajcarskim francima. Imajući u vidu da je ovaj postupak sve do formalnog okončanja označen stepenom tajnosti interno, MFSS u ovoj fazi ne može da saopštava više detalja.

Bonus video: