Milatović: Situacija u Željezari i Metalcu teška, ali optimizam postoji

"U razgovoru koji smo imali sa vlasnikom Metalca predočili smo mu da je u interesu i Vlade i Opštine da se kupoprodaja završi što prije. Postoje potencijalni kupci koji bi obnovili proizvodnju i dobili smo određene garancije da se to može desiti vrlo brzo“, kazao je

9594 pregleda 12 komentar(a)
Kovačević i Milatović, Foto: Svetlana Mandić
Kovačević i Milatović, Foto: Svetlana Mandić

Tokom radne posjete Nikšiću ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, ponovio je da vlasnik Željezare Tosčelik, Tosjali holding, prodaje fabriku a da će radnici dok se to ne dogodi primati, kao i do sada, 90 odsto zarade koju su imali do prekida proizvodnje, u martu ove godine.

„Nakon moje posjete Turskoj, koja je prije svega bila u cilju rješavanja problema i obnove proizvodnje u Željezari dobili smo još određene zainteresovane kupce. Ministarstvo ekonomskog razvoja je u konstantnoj komunikaciji sa Tosjali grupom i iskreno se nadam da će se ta transakcija okončati na dobrobit radnika i da će proizvodnja u Željezari biti obnovljena“, kazao je Milatović nakon što je, zajedno sa predsjednikom Opštine Nikšić, Markom Kovačevićem razgovarao sa menadžmentom i Sindikatom Tosčelika.

Predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik, Željko Rabrenović, ponovio je riječi ministra da pregovori o prodaji fabrike traju, da niko ne zna kada će isti biti završeni i da će do tada primati 90 odsto zarade.

„Ministar je izrazio uvjerenje da će se pregovori završiti na dobroj osnovi i da neće biti problema, čemu se svi nadamo da će tako i biti“, kazao je Rabrenović.

Ministar je razgovarao i sa predstavnicima radnika Metalca i obećao im da će razmotriti mogućnost da im Vlada obezbijedi kratkoročnu finansijsku pomoć, kao i da „doda novu energiju“ da se transakcija oko kupoprodaje firme uspješno završi kako bi se obnovila proizvodnja i ljudi vratili tamo gdje im je mjesto.

„U Metalcu je priča toliko zamršena - postoje dvije kompanije, na jednoj je imovina, na drugoj radnici. U razgovoru koji smo imali sa vlasnikom Metalca predočili smo mu da je u interesu i Vlade i Opštine da se kupoprodaja završi što prije. Postoje potencijalni kupci koji bi obnovili proizvodnju i dobili smo određene garancije da se to može desiti vrlo brzo“, kazao je ministar ekonomskog razvoja.

Milatović u posjeti Opštini Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima firma na koju se vode radnici, koja nema imovinu i u kojoj je krajem oktobra uveden stečaj, više nije u vlasništvu Termochema, već je sa čeških prešla na slovačke vlasnike.

„Sve je privatno vlasništvo i to dodatno usporava način na koji država tu može da pomogne. Iako je situacija i u Željezari i u Metalcu u jednom trenutnom kontekstu koji ni malo nije lak, a pogotovo nije lak za ministra ekonomije, nekako smo izašli sa jednom dozom optimizma“, poručio je Milatović.

Prema riječima Ratka Raičevića, iz Metalac Termochema, radnici očekuju da do Nove godine od resornog ministarstva dobiju jednokratnu pomoć, jer je 120 porodica skoro dvije godine bez primanja, ali i da Vlada sa vlasnikom, ili budućim investitorom, što prije pronađe zajednički jezik i pokrene se proizvodnja.

„Insistiramo na tome da se namjena ne mijenja, da ostane metalska industrija“, kazao je Raičević

Ministar je posjetio i Institut za crnu metalurgiju, firmu koja, kako je kazao, može da bude dugoročno održiva, kojoj će pomoći da nađe dodatno tržište i koja može u narednom periodu snažnije da raste i da se razvija. Razgovarao je i sa menadžmentom Pivare, firmom koja je, prema njegovim riječima, jedna od dobrih priča privatizacije u prethodnih 30 godina, a takvih je malo bilo u Crnoj Gori, a posjetu je završio obilaskom Inovaciono preduzetničkog centra, Tehnopolisa.

„Tehnopolis je vrlo važan dio eko–inovacionog sistema u Crnoj Gori, tako da i kreiranjem fonda za inovacije, završetkom naučno-tehnološkog parka naredne godine u Crnoj Gori i dodatnim sredstvima za inovacije i nauku, Tehnopolis ima jednu snažnu ulogu u tom smislu u razvoju eko sistema, naučnog inovativnog u opštini Nikšić“, poručio je ministar.

Iz kapitalnog budžeta za Opštinu Nikšić 7,1 milion eura, moguća i dodatna sredstva

Radnu posjetu Nikšiću ministar je započeo razgovorom sa predsjednikom Opštine Markom Kovačevićem, koji je zajedno sa njim posjetio pomenuta preduzeća. Milatović je kazao da je planirano da Opština Nikšić naredne godine iz kapitalnog budžeta dobije 7,1 milion eura, a da će novac biti opredijeljen na izgradnju jednog dijela tribine na stadionu, za završetak rekonstrukcije Bulevara „13 jul“, rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole, nabavku magnetne rezonance, dodatnu rekonstrukciju jednog dijela bolnice, nastavak izgradnje puta za Župu...

„Rekao sam ministru da nijesmo do kraja zadovoljni sa svim tim, ali smo našli određene modele kako da to prevaziđemo ako dinamika radova na ovim projektima koji su prošli bude onakva kakva bi trebala da bude, tako da ćemo moći vjerovatno da računamo i na neka dodatna sredstva“, kazao je predsjednik Opštine Nikšić.

Prema riječima Milatovića, resorno ministarstvo i Opština će u narednom periodu potpisati memorandum, čime će dodatno učvrstili vezu oko organizacije nečega po čemu je Nikšić prepoznat, a to su Lejk i Bedem fest.

Bonus video: