Statis i Pua mogu uzeti milione od Budvanske rivijere

Bivše rukovodstvo državne kompanije prije dvije godine, kada je ustupilo grad-hotel “Sveti Stefan” i Vilu “Miločer” novoj firmi “Sveti Stefan hoteli”, nije prenijelo na novo preduzeće i obaveze Budvanske rivijere

33631 pregleda 24 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Shutterstock
Sveti Stefan, Foto: Shutterstock

Hotelska grupa Budvanska rivijera meta je tužbe kompanije “Adriatic Propeties” pred međunarodnim tribunalom u Londonu i odštete od stotinu miliona eura, jer bivše rukovodstvo ove najveće državne hotelske kompanije prije dvije godine prilikom osnivanja kompanije “Sveti Stefan hoteli”, kojoj je ustupilila grad-hotel “Sveti Stefan” i Vilu “Miločer”, nije prenijelo i obaveze.

To je odbor direktora “Budvanske rivijere” na posljednjoj sjednici, kako je “Vijestima” potvrđeno, informisao advokatski tim.

U odluci o odvajanju uz osnivanje novog preduzeća iz juna 2019. kada je došlo do restrukturiranja Budvanske rivijere i formiranja preduzeća “Sveti Stefan hoteli” na koje su prenijeti u vlasništvo luksuznih hotela “Budvanska rivijera” je zadržala obaveze.

”Društvo ne prenosi nikakve obaveze na novo društvo”, piše u odluci u koju su “Vijesti” imale uvid.

Upravo je ta činjenica “Budvansku rivijeru” stavila na spisak onih od kojih “Adriatic Propeties”, saznaju “Vijesti” u kompaniji koja je dugogodišnji zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer, traži da im se zbog navodnog kršenja ugovora i onemogućavanja da rade, isplati stotinu miliona eura, koliko su investirali u hotelski kompleks, kao i izgubljenu dobit za ovu godinu i sve naredne do isteka ugovora o zakupu. “Adriatic Propeties” je u vlasništvu biznismena Petrosa Statisa i Vei Seng Pua, koji imaju i crnogorsko državljanstvo.

”Adriatic Properties” i hotelski operator Aman zatvorili su prošle sezone grad hotel “Sveti Stefan” i Vilu “ Miločer” nakon što im Vlada nije dala garancije da će plaže u okviru hotelskog kompleksa imati hotelski režim kao i prethodnih 14 godina, odnosno da se gostima garantuje mir i diskrecija. Mještani su krajem marta polomili ogradu koja vodi ka Kraljičinoj plaži, te tu, kao i Kraljevu i zapadnu svetostefansku plažu omogućili na korišćenje svim građanima. Iz “Adriatic Propertiesa” su naveli da je to razloga da se odustane da se ove godine da otvori popularni Svetac, a katanac je bio i na Vilu “Miločer”.

Na adresu Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) početkom oktobra stigla je tužba o pokretanju arbitražnog postupka od Statisove kompanije, što su “Vijesti” objavile.

Iako se pokušalo nedavno da se strasti smire i da se pronađe rješenje, sastanak čelnika MER-a, pravnih zastupnika “Adriatic Propertiesa” i Amana nije urodilo plodom, pa je dovedeno u pitanje otvaranje hotelskog kompleksa i narednog ljeta.

Da je sastanak propao bilo je jasno prije nekoliko dana jer je resor kojim rukovodi ministar Jakov Milatović pozvao domaće i međunarodne advokatske kancelarije da dostave ponude za zastupanje države u arbitražnom postupku koji je pokrenula kompanija “Adriatic Properties”.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Statisova kompanija podnijela tom resoru i kompanijama Budvanska rivijera, HTP Miločer i “Sveti Stefan hoteli” zahtjev za arbitražu u skladu sa ugovorom o zakupu potpisanim 31. januara 2007. godine.

Ministarstvo je pozvalo sve zainteresovane domaće i međunarodne advokatske kancelarije, sa iskustvom u zastupanju država i/ili kompanija u većinskom vlasništvu države u arbitražnim postupcima po LCIA pravilima, da dostave ponudu sa specifikacijom cijena usluge, pojedinačno po fazama.

Arbitraža da se ne bi trpjela šteta zbog zatvorenog hotela i vile

Kompanija “Sveti Stefan hoteli” sa svoje strane pokrenula je arbitražni postupak pred sudom u Londonu protiv zakupaca hotela Sveti Stefan i Miločer, preduzeća Adriatic Properties i Aman, kako bi zaštitila svoja prava iz ugovora, ali i kapital akcionara i imovinu društva.

Iz te kompanije su saopštili da je to odluka odbora direktora, jer se nekorišćenjem imovine, koja u ovom slučaju predstavlja najljepši i najvredniji dio jadranske obale, progresivno umanjuje njena vrijednost.

”Stoga je kompanija obavezna da preduzme radnje kojima bi se preduprijedilo nastupanje štete po društvo i imovinu. U tom pogledu, obratili smo se međunarodnom tribunalu sa sjedištem u Londonu, da na brz i efikasan način riješi sporna pitanja u vezi sa ispunjenjem ugovora i na taj način obezbijedi da Adriatic Properties i Aman poštuju ugovorne i zakonske obaveze koje se tiču upravljanja hotelima na Svetom Stefanu”, saopšteno je iz menadžmenta kompanije koji je zaključio da postoje ozbiljne indicije da će se to desiti i naredne.

Bonus video: