Lipovina-Božović: U fokusu Vladinih aktivnosti će biti podrška inovacionoj zajednici

"Vrijedna iskustva koja su sa nama podijelile kolege iz Srbije i dogovorena saradnja za naredni period, doprinijeće efikasnijoj implementaciji naših inovativnih programa i projekata", istakla je Lipovina-Božović

4620 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MEK
Sa sastanka, Foto: MEK

U periodu koji slijedi, u fokusu Vladinih aktivnosti će biti podrška inovacionoj zajednici operacionalizovana kroz grantove namijenjene privredi i naučno-istraživačkoj zajednici koje će u narednoj godini objaviti Fond za inovacije, saopštila je Milena Lipovina-Božović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER).

"Istovremeno, krajem 2022. godine završetkom radova na izgradnji Naučno-tehnološkog parka biće obezbijeđena neophodna infrastruktura za razvoj cjelokupnog inovacionog ekosistema. Vrijedna iskustva koja su sa nama podijelile kolege iz Srbije i dogovorena saradnja za naredni period, doprinijeće efikasnijoj implementaciji naših inovativnih programa i projekata", istakla je Lipovina-Božović.

Iz MER je saopšteno da je delegacija tog Vladinog resora i Fonda za inovacije Crne Gore boravila u Beogradu i posjetila Fond za inovacionu delatnost i Naučno-tehnološki park Beograd kako bi se upoznala sa trenutnim stanjem, izazovima i dobrim praksama u inovacionom ekosistemu u regionu.

"Delegacija su činili: Milena Lipovina-Božović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Bojana Femić-Radosavović, izvršna direktorka Fonda za inovacije, Vasilije Čarapić, predsjednik Odbora direktora Fonda za inovacije, Ivana Pejović, članica Odbora direktora Fonda za inovacije, Milica Marković, članica Odbora direktora Fonda za inovacije, Miloš Vuković, projekt menadžer i Bojan Popović, asistent projekt menadžera. Tokom posjete Beogradu delegacija se sastala sa Ivanom Rakonjcem, izvršnim direktorom Fonda i menadžerskim timom Fonda, kao i Gordanom Danilović-Grković, direktorkom Naučno-tehnološkog parka Beograd. Dogovoreni su načini buduće saradnje, prezentirani dobri primjeri uspješnih inovacija finansiranih kroz projekte Fonda za inovacionu delatnost Srbije i prednosti koje imaju stanari NTP Beograd", navodi se u saopštnju.

Iz MER su kazali da je ova posjeta je realizovana kroz projekat "Unapređenje preduzetništva kroz naprednu savjetodavnu podršku i infomacione servise" koji kofinansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore kroz instrument pretpristupne pomoći IPA, a sprovodi EBRD u partnerstvu sa Ministarstvom ekonomskog razvoja Crne Gore koje je korisnik ovog projekta.

Bonus video: