(INFOGRAFIK) San ili java od milijardu eura

Ljetnja sezona donijela odlične finansijske rezultate, od zimske se projektuje 100 miliona eura, a za 2022. se planira prihod za 300 miliona eura veći nego ove godine

42416 pregleda 30 komentar(a)
Broj noćenja u kolektivnom smještaju za devet mjeseci 2,67 miiona (ilustracija)-, Foto: Samir Adrović
Broj noćenja u kolektivnom smještaju za devet mjeseci 2,67 miiona (ilustracija)-, Foto: Samir Adrović

Nakon ljetnje sezone koja je donijela odlične finansijske rezultate okrenuti smo pripremi zimske turističke sezone, gdje će nam s obzirom na pandemiju i njeno nezaobilazno dejstvo na turističke tokove ciljna grupa biti gosti iz regiona i domaći gosti. To znači da će u fokusu promotivnih aktivnosti biti posjetioci iz susjednih zemalja zahvaljujući kojima se i u prošloj turističkoj sezoni počeo dešavati oporavak Crne Gore kao turističke destinacije.

To su za “Vijesti” kazali iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER), kojim rukovodi ministar Jakov Milatović.

Crna Gora je u ljetnjoj sezoni prema zvaničnim podacima MER-a prihodovala 700 miliona eura do kraja septembra, dok se od zimske sezone očekuje dodatnih 100 miliona eura.

Zimsku sezonu komplikuje kovid

Ipak, rezultati zimske turističke sezone su za sada upitni, jer će zavisiti od zdravstvene i epidemiološke situacije. Ministarstvo zdravlja za sada je zabranilo organizaciju novogodišnjih proslava na otvorenom, a konkretni zdravstveni protokoli u susret zimskoj sezoni još zvanično nijesu predstavljeni.

Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) za “Vijesti” su objasnili da je rano govoriti o tome kakvu zimsku sezonu očekuju jer je ona u značajnoj mjeri uslovljena vremenskim uslovima, ali i činjenicom da se cijeli svijet i dalje nalazi u neizvjesnoj epidemiološkoj situaciji.

”Hotelsko-turistička privreda i ski-centri prilagodiće cjenovnu politiku tržištima sa kojih očekujemo najveći broj gostiju, a u ponudi će, pored pristupačnih cijena ski-pasa, biti i atraktivni paket aranžamani koji uključuju kvalitetan wellness & spa program. Opštine u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama planiraju organizaciju kulturno-zabavnih manifestacija, poput novogodišnjih bazara, programa za djecu, ali i novogodišnjeg programa po kojem je Crna Gora prepoznata kao TOP destinacija u regionu. Ipak, da li i u kojoj mjeri će program manifestacija biti realizovan zavisiće od zdravstvene situacije i epidemioloških mjera koje će biti na snazi”, istakli su iz NTO.

grafik noćenja u cg
foto: Jelena Bujišić

Do 700 miliona eura stiglo se politikom otvorenih granica i besplatnim PCR testovima za strane goste. Paralelno sa tim došlo je do naglog porasta broja zaraženih i umrlih od koronavrusa, što je Crnu Goru na kraju ljeta dovelo na treće mjesto po broju zaraženih.

U rekordnoj 2019. godini država je prihodovala 1,1 milijardu od turizma i ostvarila 13,925 miliona noćenja, dok je prošle godine najznačajnija turistička grana zbog pandemije i zatvorenih granica pretrpjela veliki pad - ostvareno je svega 135 miliona prihoda.

”Sprovodimo niz aktivnosti u cilju što bolje pripreme zimske turističke sezone. Kroz kontinuirana zasjedanja Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističkih sezona ostvarili smo dobru komunikaciju sa drugim ministarstvima i svima koji mogu dati doprinos boljoj realizaciji, što se na primjeru ljetnje sezone pokazalo kao izuzetno važno. Nakon ljeta koje je donijelo odlične finansijske rezultate posvećeni smo brojkama koje određuju stepen zadovoljstva svakog gosta. Pratimo epidemiološku situaciju i u stalnoj smo komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlja kako bismo konstantno razmjenjivali informacije koje su od velikog značaja i vjerujemo da će se situacija stabilizovati, a broj vakcinisanih dovoljno povećati”, istakli su iz MER-a.

Očekuju još 100 miliona u zimskoj sezoni: Milatović
Očekuju još 100 miliona u zimskoj sezoni: Milatovićfoto: Savo Prelević

”Vijesti” su pitale da li će MER u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje donijeti neke zdravstvene protokole kojih će turisti i predstavnici turističke privrede morati da se pridržavaju u zimskoj sezoni i šta će ti protokoli sadržati. Objašnjeno je da će rješenja biti takva da se uspostavi balans između očuvanja zdravlja i ekonomske aktivnosti, ali nijesu navedena neka konkretna rješenja.

”Razgovaramo i sa predstavnicima turističke privrede, lokalnih samouprava, inspekcijskih službi i u susret sezoni uvažavamo sve ono što može određivati kako će se ona odvijati. Situacija u kojoj se nalazimo traje skoro dvije godine, i već postoje modeli reagovanja na različite promjene kada je riječ o epidemiološkoj situaciji. Svakako, lični doprinos svakog od nas je i dalje prioritet na koji stalno podsjećamo”, kazali su u MER-u.

Uspješno ljeto

Predsjednik Odbora turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG) Ranko Jovović kazao je za “Vijesti” da je ovogodišnja ljetnja turistička sezona u Crnoj Gori protekla uspješno kada je u pitanju turistički promet.

”U kolektivnom i individualnom smještaju za prvih devet mjeseci je ostvareno 295 odsto više dolazaka (1,53 miliona) i 320 odsto više noćenja (9,08 miliona) u odnosu na isti period 2020. godine. Turistički promet u kolektivnom i individualnom smještaju za prvih devet mjeseci ima ostvarenje od 65 odsto dolazaka i 68 odsto noćenja u odnosu na isti period 2019. godine. Od ukupnog broja noćenja za prvih devet mjeseci 29 odsto je ostvareno u kolektivnom (2,67 miliona), a 71 odsto u individualnom smještaju (6,41 milion). U strukturi noćenja 96 odsto čine strani, a četiri domaći turisti”, kazao je Jovović.

Biznis barijera nedostatak radne snage: Jovović
Biznis barijera nedostatak radne snage: Jovovićfoto: Savo Prelević

Prema njegovim riječima, ako posmatramo samo kolektivni smještaj za devet mjeseci ostvareno je 631 970 dolazaka, što je više za 163 odsto u odnosu na isti period 2020. godine i manje za 41 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

”Prema podacima iz tekućeg računa platnog bilansa Crne Gore, ostvareni prihodi od turizma u prva tri kvartala (januar-septembar) 2021. godine su 699,7 miliona eura i bilježe rast od 474 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno imaju ostvarenje od 69 odsto u odnosu na 2019. godinu”, kazao je Jovović.

Iz Crnogorskog turističkog udruženja nedavno su za “Vijesti” kazali da smatraju da je ljetnja sezona bila uspješna.

”S obzirom da nije bilo predsezone, da je postsezona dosta problematična i ni blizu nivoa koji je bio u neka normalna vremena, ovih 45 dana glavne sezone je bilo dobro, jer smo izvukli mnogo više novca nego 2020. godine”, kazao je predsjednik CTU Žarko Radulović krajem septembra.

Radulović je kazao da su u ovoj sezoni dominirali gosti iz regiona i da sva propaganda u narednom periodu treba da se usmjeri ka privlačenju tih gostiju, jer su organičene avio-linije veliki problem, pogotovo za predsezonu i postsezonu. On objašnjava da avio-kompanije dominantno lete u špicu sezone i da je Crna Gora faktički od oktobra do početka maja nema letove iz većine destinacija iz kojih su dolazili brojni gosti.

”Krucijalni problem koji treba rješavati je avio-povezanost sa emitivnim tržištima u naredne dvije do tri godine. Strane kompanije rade u svom interesu, a svjedoci smo koliko je izgubljeno zatvaranjem Montenegro Airlinesa koji je držao važne linije. Tek će vrijeme pokazati koliko smo izgubili u narednim godinima zbog njegovog zatvaranja, a to su stotine miliona eura”, istakao je Radulović.

Stav PKCG je da nedostatak radne snage na sezonskim poslovima u turizmu, predstavlja jednu od biznis barijera, te da iako se turistička privreda permanentno zalaže da se u Crnoj Gori ostvari ambijent u kojem prioritet u zapošljavanju imaju domaći radnici, sadašnja ponuda stručnog kadra u sektoru turizma nije zadovoljavajuća.

”Zato je od izuzetne važnosti definisati poseban program i pristupiti izradi nove Strategije razvoja ljudskih resursa u sektoru turizma u Crnoj Gori, praćeno dobrim centrima za specijalističku edukaciju kadrova svih profila, kazao je Jovović, dodajući da treba inicirati izmjenu propisa o zapošljavanju i uvesti kategoriju “stalni sezonski radnik”, na koji način bi se motivisali nezaposleni da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje.

Predlogom Zakona o budžetu za narednu godinu, koji je u skupštinskoj proceduri, Vlada je projektovala prihode od turizma u iznosu od milijardu eura.

Cijene u zimskoj sezoni će biti pristupačne

Iz Nacionalne turističke organizacije “Vijestima” su kazali da već realizuju plan promotivnih aktivnosti za predstojeću zimsku turističku sezonu i da je u fokusu domaće i tržište regiona, kao i sva ona tržišta sa kojima Crna Gora ima avio povezanost tokom zimskih mjeseci, poput tržišta Turske i Ukrajine sa kojih bilježi određeno interesovanje.

Kako su kazali ponudu destinacije, putem učešća na promotivnim događajima koji su se održali uživo i virtuelno, promovisali su nedavno u Mađarskoj, Poljskoj i Turskoj, a imali su i uspješan nastup na sajmu turizma World Travel Market koji se održao u Londonu.

”U narednom periodu posebnu pažnju posvetićemo domaćem i tržištu regiona, sa fokusom na Srbiju, Albaniju, BiH, Kosovo i Sloveniju, imajući u vidu da su to tržišta sa kojih nam dolazi najviše gostiju tokom zimskih mjeseci”, kazali su iz NTO, dodajući da će ta promocija biti realizovana u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom.

Iz NTO su podsjetili da je pred ljetnju turističku sezonu usvojen set zdravstvenih protokola “Crna Gora kao sigurna i odgovorna turistička destinacija”, a da je Crna Gora destinacija nosilac međunarodne oznake “Safe Travels” što je, kako nabode, potvrda da smo usvojili globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite, kao važan preduslov za sigurna putovanja.

U Sjevernoj Makedoniji različite ocjene Vlade i privrednika

U Sjevernoj Makedoniji, prema poslednjim podacima državnog Zavoda za statistiku u 2020. godinu, broj turista u poređenju sa prethodnom 2019. je smanjen za 60 odsto, ali ono što je karakteristično je to što kod stranih turista postoji smanjenje od 84,4 odsto, dok kod domaćih smanjenje iznosi 18 odsto.

Kako prenosi list “Koha”, ministar ekonomije Krešnik Bekteši je 2021. proglasio za uspješnu, naglašavajući da su mjere urodile plodom i da se od januara do jula 2021. broj turista se povećao za 56,6 odsto u poređenju sa brojem turista u prošloj godini.

”Privredna komora je izašla sa drugačijom realnošću, oni nijesu upoređivali broj turista sa katastrofalnom 2020. godinom, već sa 2019. računali su da njihovi podaci govore o katastrofi sa kojom se suočava sektor i o potrebi dalje podrške. “period januar-jul 2021 godine se razlikuje od prvih sedam mjeseci u 2019. godini, bilježi prosječno smanjivanje broja turista za 80 odsto i 70 odsto realizovanih noćenja sa tradicionalnih tržišta. Najveći pad postoji u Skoplju, pa jezerska turistička mjesta, a najmanji je u planinskim predjelima”, rekli su iz Privredne komore.

Ova priča izrađena je kroz projekat koji zajedno sprovode “Vijesti” iz Crne Gore i “Koha” iz Sjeverne Makedonije

Bonus video: