kampanja "budi odgovoran"

Pekara Tri princa kažnjena sa 9,3 hiljade eura

Evidentirane su i prijave koje se odnosi na zastrašivanje zaposlenih u Bolnici u Baru, konzumaciju duvana u lokalu Piazza u Nikšiću, neizdavanje računa i neprijavljene vozače u autoprevoznom preduzeću Zaton, kao i bacanje otpada

21051 pregleda 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 76 pritužbi, na osnovu kojih su izrečene tri novčane kazne.

Pekara Tri princa u Podgorici kažnjena je zbog neizdavanja fiskalnih računa sa 9,3 hiljade eura. Kažnjena je i trafika Crnagorakop Danilovgrad zbog računa koji nemaju QR kod, dok je prilikom kontrole pekare Viktorija u Podgorici utvrđen prekršaj, ali nije naveden iznos kazne.

Inspektori su prilikom kontrole konobe Nadoveza u Tivtu, prijavljene za neizdavanje fiskalnih računa, zapečatili objekat i podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

U proceduri su prijave podnijete protiv Lucky taksija u Nikšiću, željezničke stanice i karusela na prazničkom bazaru u Podgorici, podgoričkog marketa Matija, pekare Orex, firme Money, butika Moderato i Prvog Shopa CG, pekare Paštrik u Rožajama i picerije Portabel u Plavu.

Evidentirane su i prijave koje se odnosi na zastrašivanje zaposlenih u Bolnici u Baru, konzumaciju duvana u lokalu Piazza u Nikšiću, neizdavanje računa i neprijavljene vozače u autoprevoznom preduzeću Zaton, kao i bacanje otpada.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole brze hrane Perper, Petrol gasa, Kafe kluba 51, poliklinike Filipović, gvožđare Vuksanović, kopirnice NB, pekare Dimi, cvjećare u Zagoriču, pumpe kod Tološke šume i autobuske stanice u Podgorici, picerije Garfild, Pet Shopa Gospodin Flok i trafike u Nikšiću, picerije Dvor na Cetinju, pekare Karamela u Beranama, zubarske ordinacije, pekare Škver, noćnog kluba Casa, Bogote, plaže Lalovina, agencije Bordis i Intermedice u Herceg Novom.

Nepravilnosti nije bilo ni prilikom kontrole frizerskog salona Fashion studio Milena, frizersko kozmetičkog salona Per te, ćevabdžinice Fantastiko, veterinarske ambulante na Ibričevini i privatne ordinacije Diagnostica u Podgorici, restorana Bokasina i Mirakul u Kotoru i Timar u Nikšiću, radnje u vlasništvu turskih državljana u Budvi, plaže Perazića do, Jahting kluba i štanda povrća u Herceg Novom, parkinga na Plavim horizontima, pumpe Jugopetrola u Kotoru i restorana Taša u Pljevljima.

Inspektori nijesu utvrdili nepravilnosti ni prilikom kontrole Max plusa, kafića Voli, Sarajke, pekare Fina, tehničkog servisa Smokvica i veterinarske ambulante Medica Vet u Podgorici, kao i konobe Krivokapić, Stare kuće i prodavnice Bobijerna u Nikšiću.

Prilikom kontrole stambene zadruge Montestan inspektori nijesu uspjeli da nađu objekat, dok su Klub penzionera, restoran Obala i buregdžinica Maja u Podgorici zatečeni zatvoreni. Inspektori su prilikom kontrole prodaje građevinskog materijala na Draču u Podgorici zatekli zatvoren objekat.

Evidentirana je pritužba da Dom zdavlja u Podgorici ne izdaje fiskalne račune, ali je utvrđeno da nije obveznik fiskalizacije. Inspektori nijesu našli kozmetički salon Kotor, Pepić šped u Tuzima i Tehno sistem u Podgorici, Montenegro Premier je zatečen zatvoren, dok su prilikom kontrole preduzeća Ćinćo u Rožajama utvrđene obaveze te firme.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.