"potpuno nova perspektiva razvoja turizma u cijelom području"

Uskoro potpisivanje ugovora o izgradnji žičare Kotor-Lovćen

Ukupna investicija potrebna za realizaciju projekta gradnje žičare procijenjena je na 20 miliona eura

5728 pregleda 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predstavnici Vlade i konzorcijuma koji čine podgorička firma Novi Volvox i italijanski Leitner uspješno su okončali pregovore i uskoro bi trebalo da potpišu ugovor o izgradnji žičare Kotor-Lovćen.

Ministarstvo ekonomskog razvoja je, prema riječima njegovih predstavnika, uložilo dodatne napore kako bi se uspješno okončali pregovori u vezi sa izgradnjom žičare, koja će povezivati Kotor sa lokalitetom Kuk na Lovćenu, čime će se obogatiti turistička ponuda Crne Gore i stvoriti uslovi za jedinstven doživljaj Bokokotorskog zaliva.

Državna sekretarka za turizam u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Ivana Đurović, koja je predsjedavala tenderskom komisijom, kazala je da su konačno stvoreni uslovi da se posle više godina priče krene u realizaciju projekta koji će obogatiti turističku ponudu Kotora i Cetinja, ali i Crne Gore.

„Povezivanje ovakva dva lokaliteta, daje potpuno novu perspektivu razvoja turizma u cijelom području, ali i priliku za dodatne investicije“, rekla je Đurović.

Ukupna investicija potrebna za realizaciju projekta gradnje žičare procijenjena je na 20 miliona eura. Finansijska ponuda budućeg koncesionara podrazumijeva naknadu od 15 odsto od neto vrijednosti profita ostvarenog upravljanjem žičarom i pratećim sadržajima, koji obuhvataju restoran, parking i suvenirnicu, na period od 30 godina.

Uz ponudu koncesionara predviđeno je upravljanje žičarom uz minimum sedam mjeseci rada godišnje, dok su projektovani prihodi za isti period u rangu između 3,9 miliona i devet miliona eura. Upravljanje žičarom počinje od datuma ispunjenja preduslova predviđenih nacrtom ugovora i uključuje vremenski period potreban za izgradnju, koja bi trebalo da bude završena nakon godinu.

Žičara i svi propratni sadržaji nakon isteka perioda zakupa prelaze u vlasništvo države.

Početna stanica predviđena je u Kotoru, a završna na lokalitetu Kuk na Lovćenu.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su saopštili da projekat gradnje žičare Kotor-Lovćen predstavlja šansu za povezivanje Boke Kotorske, Nacionalnog parka Lovćen i Njegoševog mauzoleja na savremen i turistički atraktivan način, ali i priliku za nove investicije i dodatni razvoj cjelokupne privrede tog dijela Crne Gore.