POSLANIČKA PITANJA

Spajić: Plate zdravstvenim radnicima povećavamo od 30 do 40 odsto

Spajić je rekao da su iz budžetske rezerve isplatili sve vakcine koje su do sada isporučene Crnoj Gori, te da vakcine ne ulaze u taj iznos

29387 pregleda 60 komentar(a)
Spajić, Foto: Savo Prelević
Spajić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.11.2021. 14:19h

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najavio je povećanje plata zdravstvenim radnicima od 30 do 40 odsto u neto iznosu. On je kazao i da će dug Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), koji je novoj vladi, kako je rekao, ostavila prethodna vlast, biti smanjen do kraja godine.

On je, odgovarajući na pitanja poslanika u parlamentu, saopštio će Fondu za zdravstvo naredne godine biti opredijeljeno skoro 304 miliona eura.

Spajić je rekao da su iz budžetske rezerve isplatili sve vakcine koje su do sada isporučene Crnoj Gori, te da vakcine ne ulaze u taj iznos.

"Mi ćemo do kraja godine imati značajne uštede koje želimo da prenesemo, i dug koji ste vi nama ostavili, do kraja godine će se značajno smanjiti", rekao je Spajić odgovarajući na pitanja poslanika Demokratske partije socijalista Jevta Erakovića.

Počinje reforma penzionog sistema, u julu vanredno povećanje penzija

U julu ćemo imati vanredno povećanje penzija na osnovu reforme penzionog sistema koji radimo sa Svjetskom bankom, najavio je danas u Skupštini ministar finansija Milojko Spajić odgovarajući na pitanje poslanika Prva Crne Gore Marka Milačića o tomo šta će Vlada uraditi da poboljša status penzionera.

Spajić je kazao da će u januara penzije biti povećane na osnovu redovnog usklađivanja na inflacijom i rastom zarada, zatim u julu vanredno, pa u januaro 2023. ponovo na osnovu rasta zarada u 2022. na osnovu projekta Evropa sad.

"Znači u periodu od 13 mjeseci imaćemo tri povećanja penzija, koje će ukupno biti značajno", kazao je Spajić.

On je naveo da će već u srijedu ove sedmice imati sastanak sa ekspertom iz Svjetske banke za reformu penzionih sistema, da će se ta reforma sprovesti u prvoj polovini naredne godine nakon čega će vanredno biti povećani iznosi penzija.