podaci vlade

MFSS: Prihodi budžeta veći od plana, suficit i u oktobru

Prihodi budžeta u oktobru iznosili 160 miliona eura i ostvarena naplata je i iznad oktobra 2019. za 3,4 miliona eura

7388 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja saopštilo je da je suficit budžeta Crne Gore ostvaren i u oktobru ove godine i da je iznosio 2,8 miliona eura.

To je, kako navode, zabilježeno nakon tromjesečnog suficita tokom ljetnje turističke sezone i primarno ostvarenog suficita u septembru.

Podsjećaju da je u oktobru 2019, koja je bila rekordna po prihodima od turizma, zabilježen deficit od 22,6 miliona eura, dok je u istom mjesecu 2020. ostvaren deficit od 51,1 miliona.

MFSS podaci
foto: MFSS

Prihodi budžeta u oktobru ove godine iznosili su 160 miliona eura i ostvarena naplata je i iznad oktobra 2019. godine za 3,4 miliona eura, ističu iz MFSS-a.

MFSS podaci
foto: MFSS

Deficit budžeta je, prema podacima tog resora, za deset mjeseci (januar - oktobar) smanjen na 1,3 odsto BDP-a i iznosi 61,8 miliona eura, što je za 119,2 miliona ili 65,8 odsto manje od plana. Desetomjesečni deficit je manji za 322,2 miliona eura, ili 83,9 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine.

MFSS podaci
foto: MFSS
Iz MFSS-a su kazali da je poboljšanju naplate budžetskih prihoda doprinio "snažan oporavak ekonomske aktivnosti, predvođen uspješnom ljetnjom turističkom sezonom".
"Prihodi budžeta za deset mjeseci ove godine su iznad plana, što još jednom ukazuje na uspješnost planiranja prihoda. Zabilježeno je niže ostvarenje kod gotovo svih kategorija izdataka u odnosu na plan, a tekući izdaci budžeta manji su za 45,8 miliona eura ili 6,3 odsto u odnosu na planirane. Ostvarenje kod kapitalnih izdataka značajno je uvećano u septembru i oktobru shodno poboljšanoj dinamici izvođenja radova, što se očekuje i u predstojećem periodu, posebno imajući u vidu rokove za završetak izgradnje prioritetne dionice autoputa", zaključuje se u saopštenju.