Od ekipe Svetozara Marovića ostao i polumilionski porez

Dvije kompanije, čiji se osnivači nalaze na Floridi i u Velikoj Britaniji, projekat su koji su zajednički osmislili Marović i Olivera Ilinčić, da bi potom postali ljuti neprijatelji. Te dvije kompanije nalaze se pod lupom SDT-a

9290 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Opštini Budva praktično su vezane ruke da naplati oko pola miliona eura na ime poreza na nepokretnost, koliko iznosi dug dvije firme koje kontroliše Olivera Ilinčić, nekadašnja savjetnica predsjdnika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, članica njegove organizovane kriminalne grupe.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva po službenoj dužnosti pokrenula je postupak prinudne naplate 293 hiljade eura poreskog duga od kompanije “Good location properties”, kao i 188 hiljada eura od kompanije “Fifthe avenue investments limited”. To piše u rješenjima u koje su “Vijesti” imale uvid.

Upravo te dvije kompanije, čiji se osnivači nalaze na Floridi i u Velikoj Britaniji, su projekt koji su zajednički osmislili Marović i Ilinčić, da bi potom postali ljuti neprijatelji, prema svjedočenjima koja su su proteklih godina mogla čuti od njihovih saradnika pred crnogorskim sudovima. Te dvije kompanije godinama unazad nalaze se pod lupom Specijalnog državnog tužilaštva.

Kako piše u rješenju, komnpanija “Good location properties” godinama unazad ne plaća porez na nepokretnost koji je dostigao sumu od 200.819 eura, dok je kamata 92.275 eura. Imajući u vidu da kompanija, kako piše u rješenju, nije izmirila dugovanje, Uprava loklanih javnih prihoda je pokrenula prinudnu naplatu preko izvršitelja.

Opština je još ranije stavila šapu na imovinu te budvanske firme, koja na periferiji grada, na lokalitetu Velje ploče u vlasništvu ima ogromni zemljišni kompleks od 35 hiljada kvadrata. Tu firmu je osnovala istoimena kompanija sa Floride dok je izvršna direktorka Tamara Radišević. Mediji su ranije ovu firmu povezivali sa Ilinčićevom, jer se pred sudom vodio milionski vrijedan sudski spor sa lokalnim partnerima, koji su zajedno od staromještana trgovali kompleks od 55 hiljada kvadrata. Nakon razlaza i sudskog poravnanja, “Good locations” je pripalo 35 hiljada kvadrata. Ranijih godina u više navrata je na parceli od tri i po hektara bila upisivana hipoteka Opštine, a i dalje stoji privremena mjera koju je Viši sud na zahtjev tužilaštva stavio na zemljišni kompleks.

Zbog neplaćenog poreza od 187 hiljada eura, Opština je stavila hipoteku na dvije atraktivne parcele na samoj Bečićkoj plaži, koje su u vlasništvu firme “Fifth avenu”, koju je osnovala firma “Fifth avenu investments limited” iz Velike Britanije. Riječ je o dvije atraktivne parcele uz samo šetalište uz Bečićku plažu, jedne kod Svetog Tome površine 1.729 kvadrata i druge, stotinak metara udaljenoj, ka Rafailovićima, uz nekadašnji hotel “Naftagas” od 2.585 kvadrata.

Firmi je blokirana i jednospratna poslovna zgrada od 700 kvadrata u centru naselja Sveti Stefan, u kojoj je nekada bio restoran “Golubinj”.

Samo u prvih osam mjeseci ove godine Uprava lokalnih javnih upisala je hipoteke na čak 182 nekretnine poreskih dužnika, od kojih su 52 obustavljene nakon što je izmiren porez na nepokretnost, te naplatila više od 15 miliona eura poreza.

Čeka se odluka Višeg suda koji treba da donese odluku o optužnici protiv Ilinčićke i još šest osoba. Naime, Ilinčićka je dugi niz godina bila pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva, i njene uloge u organizovanoj grupi čiji je šef bio Marović.

Optužnica je podignuta prije dvije godine, u avgustu 2019, da bi nakon kontrole optužnice Viši sud u Podgorici u novembru 2019. godine optužnicu vratio Specijalnom državnom tužilaštvu na dopunu istrage. Osim Ilinčić, optuženo je i šest članova grupe bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koji su preko kompanije “Properti investmens” nezakonito stekli vrijednu imovinu nadomak Svetog Stefana.

Ilinčićka skinula Maroviću 13,5 miliona sa računa u Londonu

Podgoričanin Veselin Vesko Mujović koji se krajem septembra poslije pet godina napokon pojavio u sudnici podgoričkog Osnovnog suda, ispričao je kako je i zbog čega u tri navrata uzimao novac od optuženog šefa budvanske grupe Svetozara Marovića, a potom ga nosio u Italiju i navodno predavao “ljudima iz Švajcarske kako bi spriječili da podaci o njegovom tajnom računu budu objelodanjeni”.

Mujović je ispričao da se najprije u Parizu sastao sa Oliverom Ilinčić, a potom i u Budvi zajedno sa njom i Marovićem, kako bi im pomogao da riješe neki problem, koji su imali oko parcele kod Splendida.

”Poslije 10-ak dana, Sveto me je zamolio da mi da punomoće, ali ovaj put da mu riješim problem sa Ilinčić. Problem se sastojao u tome što je ona njemu sa računa iz banke u Londonu podigla 13,5 miliona i prebacila u London. Ja sam to punomoćje dao advokatu Milovanu Oroviću i mi smo napisali krivičnu prijavu SDT-u. Kasnije, kada sam ja uhapšen i bio u Spužu, Marović je sa izvjesnim Skočajićem povukao tu prijavu. On je inače, htio da odustane od te tužbe i prije mog hapšenja da tužioci ne bi našli neke podatke zbog čega bi mogao krivično da odgovara. Pitao sam ga šta ćemo sa procentom što mi je obećao od naplate duga, Marović mi je rekao da ima obavezu prema meni, te da će mi izvjesni Šer Štreder, koji je bio tada direktor WTA - fabrike otpadnih voda u Budvi, isplatiti. Dok sam gledao papire između Sveta i Olivere, vidio sam da je dosta te dokumentacije falsifikovano i to na način da bi to uočio i student prve godine prava. Prvo sam o tim mojim sumnjama popričao sa Lazarom Rađenovićem, on mi je rekao da o tome ne zna ništa. Onda sam tražio prijem kod tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Na jednom sastanku, Milo me je pitao: Vesko, imaš li snage da ti sve ovo prijaviš”, kazao je Mujović.

Na parcelama namjeravali da grade solitere

Glavni državni arhitekta Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma početkom juna prekinuo je postupak i odložio odlučivanje o žalbi kompanije “Fifth avenu investments limited “ iz Velike Britanije na rješenje budvanskog glavnog arhitekte koji je odbio da da saglasnost na idjeno rješenje budućeg desetospratnog hotela sa pet zvjezdica, koji ta kompanija namjerava da gradi na parceli u Bečićima, dok se ne okonča postupak pred Specijalnim državnim tužilaštvom.

V.d. glavni budvanski arhitekta Vladan Stevović odbio je krajem februara zahtjev “Fifth avenu investments limited” za davanje saglanosti na budući hotel sa pet zvjezdica na parceli pored nekakadašnjeg hotela “Naftagas”. Prethodno je odbio da da saglanost na idejno rješenje hotelskog komplesa od dvije kule od po 10 i 12 spratrova, koje je ta kompanija takođe namjeravala da gradi na Bečićkoj plaži, između Svetog Tome i hotela “Splendid”.

Bonus video: