Rašidova firma ponovo mijenja ime i strukturu

Firma je u maju uputila urgentni zahtjev ministru ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću da im taj vladin resor izda Urbanističko-tehničke uslove (UTU) za zemlju koju posjeduju u podnožju brda Košljun, jer imaju namjeru da grade. Oni su se požalili da su punih dvije godine bili ignorisani od Vlade Duška Markovića koja nije odgovarala na dopise

5347 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Vlasnici pet hektara zemlje na samom ulazu u Budvi preselili su se iz hotela Grand palace u Amanu, glavnom gradu Jordana, u grčku prijestonicu Atinu, gdje je sada adresa većinskog vlasnika od 75 odsto kapitala u firmi “Budva heights”.

Došlo je i do promjene u vlasništvu kompanije, pa je, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, odbjegli palestinski biznismen Muhamed Borhan Rašid zadržao četvrtinu akcijskog kapitala, ali je vlasnik 75 odsto kapitala i vodi se kao osnivač od maja mjeseca firma OUTREACH NET TOURS SINGLE MEMBER PRIVATE COMPANY, sa sjedištem u Atini. Do skoro, to je bila firma “Saint George company” čije je sjedište bilo u Jordanu.

To piše u dokumentu o registraciji u koji su “Vijesti” imale uvid.

Nekadašnji savjetnik palestinskog lidera Jasera Arafata, Rašid je do aprila 2019. bio stoodstotni vlasnik, ali od tada u vlasničku strukturu ulazi kompanija “Saint George company”. “Budva Heights” se ranije zvala “Monte mena investments”, ali je tek od kraja oktobra došlo do promjene imena u listu nepokretnosti, pa se sve do skoro atraktivni zemljišni kompleks se vodio na ranije ime kompanije.

Firma je u maju uputila urgentni zahtjev ministru ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću da im taj vladin resor izda Urbanističko-tehničke uslove (UTU) za zemlju koju posjeduju u podnožju brda Košljun, jer imaju namjeru da grade. Oni su se požalili da su punih dvije godine bili ignorisani od Vlade Duška Markovića koja nije odgovarala na dopise.

Iako je zahtjev upućen praktično prije pola godine, vladin resor im još nije izdao urbanističko-tehničke uslove.

Rašid je osnovao firmu u Crnoj Gori prije 14 godina, koja je tri puta mijenjala ime. Porvobitno se zvala “Pioneer investments”, da bi se potom preimenovala u “Monte mena investments”, da bi na kraju se preimenovala u “Budva heigthts”. Rašidova firma “Monte Mena investment” uknjižila se na zemlju na Košljunu u januaru 2017, iako je zemlju trgovala još davne 2007. preko svoje firme “Peeonir investment”, za 20 miliona eura. Riječ je o zemljišnom kompleksu koji se graniči sa parcelom od dva hektara, koja je do skoro bila u vlasništvu podgoričke kompanije “Global Montenegro”, predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Rašid je 2007. odlučio da investira u Crnoj Gori, pa je nakon trgovine zemljišnog kompleksa u podnožju Košljuna, kupio i za nevjerovatnih 42 miliona eura, preko svoje firme “Monte mena” 66 hiljada kvadrata, nekadašnju vojnu bazu na Skočiđevojci, nadomak Reževića. Međutim, iako je na zemljišnom kompleksu na pjeni od mora bilo najavljivana izgradnja novog malog grada, od toga se praktično ništa nije dogodilo. Zbog nevraćenog kredita od 5,28 miliona eura, Hipo alpe adria development banka, je prodala Skođiđevojku za 7,2 miliona eura austrijskoj Meinl banci AG.

Još jedna trgovina Rašida u Budvi neslavno se završila. To je kupovina 27 hiljada kvadata zemlje od firme SP “Luna”, Budvanina Vida Rađenovića. Rađenović je te 2007. prethodno na tenderu od Opštine kupio zemljišni kompleks sa milion i po eura, zahvljajući kreditu Prve banke, za koji mu je garantovala Opština da bi istu zemlju, par mjeseci kasnije preprodao Rašidovoj firmi “Peeonir investment” za čak 11.1 milion eura. Navodno je Rašid dao samo par miliona eura kapare, ali ostatak novca nije, tako da se nikada njegova firma nije uknjižila na zemlju. Zemljišni kompleks je Prva banka preuzela na sebe, zbog nevraćenog kredita SP “Lune”, ostavljajući im im samo nekih 3.000 kvadrata.

Kupoprodaja opštinske zemlje procesuirana je pred Specijalnim tužilaštvom u okviru korupcionaške afere “ Košljun”

Za Rašidom, dok je po Crnoj Gori važio za najprimaljivijeg investitora, te kupovao zemlju po metropoli turizma, bila je raspisana međunarodna potjernica. Prema pisanju agencije Asošiejted pres, palestinski antikorupcijski sud je polovinom 2012. godine osudio Rašida na 15 godina zatvora, optužujući ga za za pronevjeru 33,5 miliona dolara iz palestinskog investicionog fonda.

Bonus video: