Opštinama nadoknaditi gubitke od “Evrope sad”

Opštine procjenjuju da bi zbog neoporezivog dijela zarade izgubili trećinu prihoda, a iz Ministarstva da će to iznositi jedan do osam odsto

4538 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Ministarstvo finansija i Zajednica opština (ZO) imaće narednih dana sastanke na kojima će dogovoriti amandmane kojima će opštinama nadoknaditi dio prihoda koji gube zbog uvođenja neoporezivog dijela do 700 eura bruto zarade. Taj dogovor i analizu fiskalnih efekata programa “Evropa sad” na prihode opština dostaviće i skupštinskom Odboru za ekonomiju.

Ovi zaključci usvojeni su na jučerašnjoj sjednici Odbora za ekonomiju, na kojoj se raspravljalo o ovom problemu jer je ranije ZO upozorila da će uvođenjem neoporezivog dijela zarada lokalne samouprave izgubiti značajne prihode jer ono dobija dio od poreza na zarade i prireza na taj iznos, kao i da dio ovog poreza ide u Egalizacioni fond odakle se finansira većina siromašnih opština.

Predsjednik Upravnog odbora ZO i gradonačelnik Bara Dušan Raičević kazao je da će opštine zbog ovog predloga izgubiti 20 do 30 odsto svojih prihoda i da neće moći da funkcionišu, kao i to da već sada treba da pripremaju budžete za narednu godinu koje ne mogu pripremiti ako gube ovolike prihode.

On je naveo da ih Ministarstvo finansijai socijalnog staranja nije konsultovalo u toku pripreme i predlaganja ovog zakona iako je imalo obavezu, kao i da se nisu odazvali na sastanak koji su imali tim povodom.

Ministar finansija Milojko Spajić je kazao da njihova analiza pokazuje da bi opštine zbog uvođenja neoporezivog dijela mogle izgubiti jedan do osam odsto svojih ukupnih budžeta, kao i da je predlog Ministarstva da dođe do preraspodjele prihoda od poreza da nekretnine od kojeg sada opštinama ide 80 odsto, a po 10 odsto Vladi i Egalizacionom fondu, kako bi se Vlada odrekla svojih deset odsto u korist Egalizacionog fonda.

Gradonačelnik Berana Tihomir Bogavac je kazao da bi ta Opština prema analizi izgubila tri miliona eura prihoda, odnosno trećinu budžeta.

”To bi nas dovelo pred bankrot i morali bi otpustiti trećinu zaposlenih”, kazao je Bogavac.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović naveo je da je Vlada prekršila više zakona predlažući ove zakone kao i Evropsku povelju koja kaže da centralne vlasti moraju nadoknaditi sve prihode opština, koje im smanje svojim odlukama. On je naveo da u toj opštini 95 odsto zaposlenih ima prosječnu bruto zaradu manju od 700 eura, odnosno da bi opština izgubila skoro sve prihode po tom osnovu.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović predložila je da dio budućeg poreza od neprijavljene imovine ide u Egalizacioni fond, što je Spajić podržao. Poslanik SDP-a Raško Konjević je kazao da od tog poreza, zbog načina na koji se priprema, niko neće prihodovati ni euro.

Bonus video: