Stabilno poslovanje putokaz je i za nove investitore

Vjerujem da ćemo u ambijentu saradnje, razmjene informacija i predvidljivosti uslova za poslovanje, zajednički nastaviti da razvijamo tržište i zajednice

19963 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Coca Cola
Foto: Coca Cola

Privlačenje novih investicija zadatak je za svaku ekonomiju. Ovaj zadatak postao je teži u doba pandemije, kada je većina ulagača dodatno oprezna i odluke o novim biznisima donosi uzimajući u obzir mnogo više faktora. Pored ukupne političke stabilnosti i ekonomskih parametara, jednako važna je i biznis reputacija određene investicione destinacije, kao i iskustvo postojećih investitora.

„Kada čujete da u nekoj zemlji posluju velike i uspješne kompanije, onda je to indikator da se radi o zdravoj biznis klimi, tržištu koje ima perspektivu za razvoj i samim tim, to može privući i nove kompanije za otvaranje biznisa“, smatra izvršni direktor kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora Nikola Tripković.

Kompanija na čijem je čelu na crnogorskom tržištu posluje već 19 godina, a dio je međunarodne grupacije Coca-Cola HBC koja ima poslovanje u 29 zemalja. Osvrćući se na prethodne skoro dvije decenije, Tripković ističe da je najveći uspjeh što kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora stabilno posluje, uprkos brojnim izazovima.

Strateškim planiranjem i prilagođavanjem razvili smo stabilno poslovanje, koje danas kreira sigurna radna mjesta, pokreće inovacije na tržištu, obezbjeđuje stabilne prihode budžetu, ali je i važan putokaz za nove investitore. Vjerujem da je prisustvo renomirane kompanije kakva je Coca-Cola HBC na crnogorskom tržištu bilo dobar signal i za druge investitore, koji su došli nakon nas“, rekao je Tripković.

Uticaj jednog biznisa mora se, pored direktnog, mjeriti i na skali posrednog uticaja. Prema njegovim riječima, direktan ekonomski uticaj kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora mjeri se dominantno kroz angažman preko 50 zaposlenih i redovno plaćanje poreza. „Ne smijemo zaboraviti indirektni uticaj – a to je da saradnjom sa oko 3.500 partnera i kupaca, koji su uglavnom mala preduzeća, mi podržavamo još oko 200 radnih mjesta širom Crne Gore“, kazao je Tripković.

Kontinuirane inovacije

Formula uspjeha poslovanja u poslovnom ambijentu preoblikovanom pandemijom zasniva se na stalnom prilagođavanju i inovacijama. U kompaniji Coca-Cola HBC Crna Gora pažljivo prate potrebe potrošača i u skladu sa tim plasiraju inovacije na tržište.

Naš najraznovrsniji asortiman proizvoda, od gaziranih pića, preko sokova, voda, pa sve različitih alkoholnih pića, dostupan je potrošačima za konzumaciju 24 sata, 7 dana. Posebno smo ponosni što jasno i transparentno obilježavamo sastojke naših proizvoda na pakovanju, ukazujemo na preporučeni dnevni unos kalorija, ali i nudimo različite proizvode sa smanjenom količinom šećera, bez šećera, kao i osvježenja sa prirodnim i vještačkim zaslađivačima“, navodi Tripković.

Sve ove inovacije, kako dodaje, pokreću i samo tržište i podižu cijelu industriju na jedan veći nivo.

Znamo koliko je važno da imamo visoke standarde u ovoj industriji, kad imamo u vidu činjenicu da je Crna Gora dominantno turistička destinacija u kojoj je segment ugostiteljstva od velikog značaja. Nastojaćemo da i u narednom periodu budemo podrška razvoju ovog sektora, jer možemo dosta da pružimo iz bogatog međunarodnog iskustva koje imamo kao kompanija“, poručio je Tripković.

Kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora trenutno planira aktivnosti za narednu godinu, a uz uobičajene poslovne aktivnosti, fokus će biti na održivim i zelenim inicijativama.

Odgovoran odnos prema životnoj sredini nastavlja da bude u fokusu našeg poslovanja i nadam se da ćemo, u saradnji sa institucijama, dati mjerljiv doprinos u godini pred nama. Vjerujem da ćemo u ambijentu saradnje, razmjene informacija i predvidljivosti uslova za poslovanje, zajednički nastaviti da razvijamo tržište i zajednice“, zaključio je Tripković.