Projekat Due Mari – Next Generation Tourism Development

"Izraditi interaktivnu web platformu na kojoj će virtuelno biti predstavljene ponude Crne Gore, Albanije i Italije"

Ukupan budžet projekta je oko 5,2 miliona eura, a budžet MEK-a je preko 700 hiljada eura

2696 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Projekat Due Mari – Next Generation Tourism Development, koji osim Crne Gore uključuje još Albaniju i Italiju, doprinijeće unapređenju turizma, posebno jer se radi o inovativnom turističkom proizvodu, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Predstavnici Ministarstva, uz kolege iz Nacionalne turističke organizacije (NTO), ugostili su prošle sedmice predstavnike Ministarstva turizma i ekologije Albanije, kao vodeće partnere na tom projektu, koji se realizuje pod okriljem programa Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora, a na kojem su partneri i predstavnici italijanskih regija Pulja i Molize.

„Glavni cilj projekta je izrada interaktivne web platforme na kojoj će virtuelno biti predstavljena ponuda sve tri zemlje, sa posebnim akcentom na kulturnu i prirodnu baštinu i to kroz Due Mari turističku rutu“, navodi se u saopštenju.

Ukupan budžet projekta je oko 5,2 miliona eura, a budžet MEK-a je preko 700 hiljada eura.

Na sastanku je bilo riječi o načinima jačanja prekogranične saradnje, zajedničkim prioritetima u turizmu, kao i o postignutim rezultatima u vezi sa kreiranjem inovativnog turističkog proizvoda na kojem trenutno rade.

Do sada je obrađeno 180 od ukupno 270 lokacija sa kojih će biti prikupljene fotografije i 360VR snimci koji će biti postavljeni na zajedničku web platformu.

„Rok za sprovođenje ove aktivnosti je kraj aprila naredne godine, a u planu je i postavljanje info tabli, interaktivnih totema i sveobuhvatna promocija lokaliteta koja će doprinijeti njihovoj boljoj vidljivosti“, objasnili su iz Ministarstva.

U planu je i realizacija pilot projekta adaptacije prostora i izrade replike prve štamparske prese na Balkanu – Štamparije Crnojevića u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta i Narodnim muzejem Crne Gore.

Predstavnici MEK-a i Turistička organizacija (TO) Podgorica su sa gostima iz Albanije obišli kulturno-istorijsku “Ljubavnu stazu do kulturnog identiteta Podgorice", čiji će lokaliteti, uključujući Sastavke, Staru varoš sa Sahat kulom, Kuslevovu kuću, Starodoganjsku i Džamiju Osmanagića, biti dio buduće virtuelne rute DUE MARI.