Opština Tuzi blokirala račun "Plantaža"

Opština Tuzi prinudno naplaćuje više od pola miliona eura. Državna kompanija dug ne priznaje

35531 pregleda 34 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Savo Prelević
Đeljošaj, Foto: Savo Prelević

Račun kompanije “Plantaže” na kraju prošlog mjeseca je prema najnovijim podacima Centralne banke (CBCG) bio u blokadi zbog duga od 366.998,74 eura

Prema novoj listi blokiranih računa sa presjekom na posljednji dan novembra, račun je blokiran 28. novembra.

Blokada je stavljena na zahtjev Opštine Tuzi, čiji je predsjednik Nik Đeljošaj zbog neizmirenog poreskog duga za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 538,666 hiljada eura.

Opština je za dva dana uspjela da naplati dio poreskog duga, blizu 172.000 eura, tako da je on smanjen do iznos koji je prikazala CBCG do presjeka na kraju mjeseca.

Đeljošaj je početkom februara ove godine izjavio da će ta opština blokirati račun “Plantaža” ako rukovodstvo te kompanije u zakonskom roku ne uplati više od 574.000 eura.

Izvor “Vijesti” blizak kompaniji je objasnio da “Plantaže” taj dug pobijaju jer je obračunat nakon što je kompanija platila obaveze Opštini za 2019. godinu, te da je ta lokalna vlast obračunala obavezu po višem iznosu i ponovo ih zadužila.

”’Plantaže’ su platile obavezu i za prošlu godinu, a stigla je na naplatu 2021. godina”, objasnio je izvor “Vijesti”.

”Plantaže” su za šest mjeseci ove godine ostvarile gubitak u poslovanju od 3,6 miliona eura, što je znatno manje u odnosu na minus od pet miliona u istom periodu prošle godine. Međutim, rezultat poslovanja je mnogo bolji jer su se sada počeli voditi realniji podaci o poslovanju, za razliku od ranijih godina kada su stavkom “promjena vrijednosti zaliha gotovih proizvoda i nedovršene proizvodnje” uljepšavani konačni podaci o poslovanju bez realne osnove.

Za šest mjeseci ove godine prihodi od prodaje iznosili su sedam miliona eura, dok su prošle godine bili 4,8 miliona. Međutim, prošle godine se u prihodima nalazila sporna stavka “promjena vrijednosti zaliha gotovih proizvoda i nedovršene proizvodnje” kojom je povećan poslovni prihod za 3,1 milion eura. Sada kod te stavke nema višemilionskog iznosa već je ona prešla u minus za 10.578 eura. Da te stavke nije bilo prošle godine, gubitak ne bi bio pet već osam miliona eura.

Troškovi poslovanja sada iznose 5,3 miliona eura, a lani su za isti period bili 6,2 miliona eura. Troškovi za zarade, sada kao posebna stavka, smanjeni su s prošlogodišnjih šest na pet miliona eura.

Bonus video: