Vlada povećava naknade za igre na sreću

Priređivači poslali veliki broj primjedbi i sugestija na nacrt novog zakona koji je do kraja maja bio na javnoj raspravi

24715 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta
Ilustracija, Foto: Beta

Plan povećanja budžetskih prihoda po osnovu naknada na igre na sreću na 25 miliona eura se temelji na povećanju postojećih naknada, smanjenju prostora za sivu ekonomju i očekivanjima o povećanju broja priređivača, posebno u segmentu online priređivanja igara na sreću, naveli su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) na pitanje “Vijesti” na osnovu čega se očekuje ovo povećanje prihoda i da li se planira uvođenje poreza na dobitke i uplate koji postoji u nekim susjednim zemljama.

Nije precizirano o kojim povećanjima naknada je riječ. Sadašnje fiksne koncesione naknade za kladionice iznose 500 eura mjesečno po kladioničarskom mjestu, za kazina je dva miliona eura prilikom izdavanja prve koncesije i 50.000 na godišnjem nivou, za priređivanje preko interneta 10.000 eura eura mjesečno a za automat klubove 50 eura mjesečno po aparatu. Svi ovi priređivači plaćaju i varijabilnu naknadu koja iznosi 10 odsto mjesečno na razliku između svih uplata i isplata.

Godišnji prihod budžeta od koncesionih naknada za igre na sreću u 2020. godini, koju je obilježila pandemija i u kojoj nekoliko mjeseci priređivači nisu radili zbog zabrane i epidemioloških mjera, iznosio je 11,9 miliona eura, dok je u 2019. godini on bio 15,9 miliona eura.

Nacrt zakona o igrama na sreću nalazio se na javnoj raspravi, uz njena produžavanja, od početka godine do kraja maja. Iz Ministarstva su najavili da će predlog biti usvojen na Vladi do kraja godine i predat Skupštini, dok je u analizi programa Evropa sada navedeno da će budžetski prihodi po novom zakonu o igrama na sreću biti povećani za 15 miliona eura bez detaljnijih obrazloženja.

Kazina više neće biti van nadzora

Na pitanje da li se predviđa osnivanje državnog preduzeća za lutrijske igre, navedeno je da “planirani prihodi budžeta, u ovom momentu, ne uključuju prihode od formiranja državnog preduzeća za lutrijske igre”.

Najavljuju i proširenje onlajn nadzora i na kazina koji su do sada bili izuzeti iz ovog oblika državnog nadzora uplata i isplata u kazinima.

”Odredbe nacrta zakona koje uređuju pitanje uspostavljanja neposrednog nadzora, obuhvataju sve priređivače igara na sreću, time i priređivače igara na sreću u kazinima. Kazina će biti kontrolisana u skladu sa standardima za onlajn nadzor”, naveli su iz Ministarstva.

Kazali su i da u najvećoj mogućoj mjeri uvažavaju sve pristigle sugestije u toku javne rasprave.

”Takođe, poseban fokus su nam analize i primjedbe Savjeta Evrope i kolega iz Uprave policije, koje se bave pitanjima sprečavanja pranja novca. Izvještaj o rezultatima javne rasprave će biti javno objavljen. Smatramo da je činjenicom da je javna rasprava produžavana nekoliko puta, te da su predstavnici MFSS-a obavili direktne sastanke sa svim zainteresovanim priređivačima, pokazana posvećenost konsultacijama i dijalogu u postupku pripreme ovog akta”, naveli su iz Ministarstva na pitanje da li će biti drugog kruga javne rasprave ako se predlog zakona u velikoj mjeri razlikuje od nacrta koji je bio na prethodnoj javnoj raspravi.

Povodom najava usvajanja novog Zakona o igrama na sreću, “Vijesti” su uputili pitanja za dva udruženja LIGA i Montenegro Bet, a odgovorili su iz udruženja LIGA.

LIGA predala 78 primjedbi i sugestija

Oni su naveli da su učestvovali na javnoj raspravi o ovom nacrtu i da su preko advokatske kancelarije uputili 78 primjedbi, predloga i sugestija “kako bi dali doprinos uređenju ove oblasti na što sveobuhvatniji način i kako bi se što jasnije definisala prava i obaveze kako priređivača, tako i državnih i nadzornih organa u cilju povećanja prihoda budžeta”.

Ključne sugestije i predlozi, kako su naveli su: da se jasnim i transparentnim zakonskim rešenjima omoguće jednaki uslovi za sve priređivače i uvede red na tršištu igara na sreću; da naknade za priređivanje budu na nivou koji omogućava podizanje standarda djelatnosti i istovremeno stimulativno djeluju na nove investicije i povećanje prihoda budžeta kao i na odgovorno priređivanje igara na sreću i djelotvorne mjere i mehanizme za sprečavanje maloljetnih lica da učestvuju u igrama na sreću.

Oni su naveli da je teško odgovoriti na pitanje da li postoji prostor za rast državnih prihoda od koncesija na 25 miliona eura, bez detaljne analize tršišta, sagladavanja realnih mogućnosti i ograničenosti kapaciteta.

”Podaci sa kojima raspolažemo je da je u 2020. godini pad prihoda budžeta od igara na sreću, u odnosu na 2019. godinu bio 25 odsto. Tačnije, prihodi budžeta su pali sa 15,8 na 11,9 miliona. Planirano povećanje od 15 miliona podrazumijeva i značajan rast fiskalnog opterećenja koje u situaciji kada prihodi budžeta bilježe pad, mogu proizvesti neželjene efekte. Međutim, za takvu konstataciju je preuranjeno dok ne vidimo na osnovu kojeg modela je planiran rast prihoda”, naveli su iz Udruženja LIGA.

Oni kažu da je povećanje broj priređivača onlajn igara “moguće i realno imajući u vidu napredak tehnologije i rastuću ponudu, kao i sve veću potražnju igrača upravo za ovim vidom piređivanja igara na sreću”.

Pola godine kasni izvještaj sa javne rasprave, organizovati drugi krug

Iz Udruženja priređivača LIGA navode da je javna rasprava o nacrtu zakona o igrama na sreću završena 31. maja i da je Ministarstvo finansija bilo u obavezi da sačiniti izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi i da ga objavi u roku od 15 dana od njenog završetka.

”S obzirom na to da taj izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi nije još javno objavljen, svim učesnicima javne rasprave i zainteresovnoj javnosti veliki je problem što nismo upućeni u kojoj su mjeri naši predlozi, primjedbe i sugestije usvojeni a koji odbijeni i iz kojih razloga nijesu prihvaćeni. S obzirom na to da se u ovom slučaju radi o sistemskom zakonu koji uređuje predmetnu oblast, kao i da je dat veliki broj predloga, primjedbi i sugestija, od velikog značaja bi bilo da su zainteresovani učesnici u javnoj raspravi imali mogućnost da budu upoznati kako se predlagač zakona - Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, odnio prema njihovim primjedbama, predlozima i sugestijama datim u cilju unapređenja teksta zakona i unapređenja ove oblasti”, naveli su iz ovog udruženja priređivača.

Oni smatraju i da bi bilo neophodno organizovati drugi krug javne rasprave ako se sadašnji predlog bude značajno razlikovao od onog teksta koji je bio na javnoj raspravi.

LIGA: Naknade već veće nego u regionu, moguće jačanje crnog tržišta

Iz Udruženja LIGA navode da su postojeće naknade već veće nego u regionu.

”Fiksna koncesiona naknada je svojevremeno uvedena iz razloga što nije postojala mogućnost da se promet na adekvatan način prati, a to pitanje je riješeno uvođenjem onlajn nadzora u oblasti igara na sreću od nadležnog državnog organa. Povećanje postojećih naknada za priređivače u uslovima ekonomske krize koju su pretrpjeli svi ekonomski subjekti u društvu usljed primjene mjera protiv kovid-19 u vidu zatvaranja objekata, može predstavljati problem”, saopšteno je iz udruženja LIGA.

Navode i da je dosadašnja praksa pokazala da povećanje naknada može izazvati stvaranje nelegalnog tržišta.

Bonus video: