pogon na sjeveru

Prerađivaće voće i povrće u Mojkovcu

Poznata turska kompanija počeće u martu naredne godine da gradi fabriku u biznis zoni

4478 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Radovi na fabrici “Agrogora organic fruits” u biznis zoni u Mojkovcu počeće u martu naredne godine, saopštili su iz lokalne uprave.

Kako je ranije najavljeno, to će biti pogon za inovativnu preradu voća i povrća sa sjevera Crne Gore. Fabriku otvara istoimena turska kompanija, koja je odavno prepoznata na svjetskom tržištu.

”Fabrička hala, montažne čelične konstrukcije i montaža zamrznutih zaliha biće završena u avgustu 2022. Prvo postrojenje za sušenje - zamrzavanjem i druga pomoćna oprema biće postavljena u fabrici krajem naredne godine. Prva fazna proizvodna fabrike će biti u potpunosti aktivna 2023. godine i u narednom biće razmotren početak izgradnje druge faze fabrike u Mojkovcu”, saopštili su iz Opštine Mojkovac.

Podsjećaju da je planirano ulaganje u industrijsku halu i izgradnju infrastrukture je 1,4, dok su ulaganje u mašinsku opremu 3,2 miliona eura. Postrojenje za sušenje smrzavanjem moći će, tvrde, punim kapacitetom da preradi 800 tona svežeg voća.

”Agrogora” trenutno ima tri zaposlena, a kada fabrika počne da radi punim kapacitetom planirano je zapošljavanje 25 stalno zaposlenih. Sezonski u periodu preuzimanja, ovaj broj će dostići 200 zaposlenih zajedno sa privremeno angažovanim sakupljačima. Planirano je započinjanje sakupljanje voća i IQF zamrzavanje za demo proizvodnju u mobilnim jedinicama u Mojkovcu. U mogućnosti smo da prebacimo smrznute zalihe u našu aktivnu fabriku za sušenje zamrzavanjem u Turskoj i da plasiramo proizvode Agro Gore porijeklom iz Crne Gore u zapadnoj evropi počevši od sezone 2022. godine”, najavio je investitor.

Iz kompanije podsjećaju da im ciljno tržište neće biti samo teritorija Mojkovca i okoline, “već i gradovi na sjeveru koji imaju ogromne kapacitete za visokokvalitetnu organsku proizvodnju kao što su Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Plav i Gusinje”.

Mojkovac su, objašnjavaju, izabrali je im je tamošnja lokalna uprava “u okviru poslovne zone ponudila veoma povoljne uslove i veoma povoljnu klimu za razvoj poslovanja, kroz veoma dobro organizovanu promociju investicija”.