MFSS će se izjasniti o inicijativi za povećanje minimalne penzije kad se upoznaju sa predlogom zakona

Iz ovog resora kažu da sve rashodne mjere u budžetu moraju imati i mjere na prihodnoj strani. Ministarstvo finansija najavljuje da će uz podršku Svjetske banke krenuti u penzionu reformu koja treba značajno da doprinese budžetima penzionera

8333 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja će se o inicijativi za povećanje minimalne penzije od 1. januara naredne godine izjasniti kada se detaljno upozna sa predlogom dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koji je u skupštinsku proceduru predao klub poslanika “Mir je naša nacija”.

Ovaj poslanički klub je predložio da se iznos minimalne penzije poveća sa 147 na 200 eura, odnosno za 36 odsto. Ako predlog dobije većinu u parlamentu, biće potrebno na godišnjem nivou da se u budžetu obezbijedi dodatnih 16,2 miliona eura.

”Kada se detaljnije upoznamo sa tim predlogom, izjasnićemo se u konačnom, kao i u razgovoru sa našim partnerima iz Skupštine. Ukazujemo da je važno da se za sve predložene mjere na rashodnoj strani državnog budžeta imaju i mjere na prihodnoj strani, radi neutralnog fiskalnog efekta”, rečeno je “Vijestima” u ministarstvu.

Iz resora kojim rukovodi ministar Milojko Spajić su kazali da u saradnji sa Fondom PIO, a uz podršku Svjetske banke (SB), ulaze u penzionu reformu koja treba značajno da doprinese budžetima penzionera, posebno sa najnižim primanjima.

”Ministarstvo već radi i na tome da se poboljša status penzionera, uz program reformi “Evropa sad” koji će obezbijediti bolji životni standard u Crnoj Gori sa finansijskom stabilnošću države. Zbog toga, vjerujemo da će “Evropa sad”, odnosno predlog budžeta za 2022. godinu sa pratećim zakonima biti usvojeni u Skupštini. Predlogom zakona o budžetu za narednu godinu za finansiranje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, za Fond PIO je predviđeno oko 462 miliona, što je za oko osam miliona više nego ove godine. To znači da će u januaru penzije biti povećane na osnovu redovnog usklađivanja sa inflacijom i rastom zarada, a cilj je da od jula bude vanredno povećanje zbog predstojeće reforme sistema”, kazali su u ministarstvu, dodajući da u januaru 2023. ponovo slijedi usklađivanje penzija.

Iz Ministarstva su kazali da u periodu od 13 mjeseci očekuju tri povećanja penzija, koje će ukupno biti značajno.

”Nakon pada ekonomije od 15,3 odsto u 2020. godini, prioritet je bio da očuvamo postojeće penzije i da ih ne zamrznemo, odnosno da penzionere ne uskratimo za usklađivanje po zakonu, što je bivša vlast radila i kod neuporedivo boljeg stanja ekonomije države nego što je bilo lani. Primjera radi, nakon krize 2012. godine i pada ekonomske aktivnosti od 2,7 odsto zamrznute su penzije odmah u 2013. godini”, kazali su u ovom resoru.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović je ranije saopštio podatak da 17.000 penzionera ima penziju 140 eura.

”Imajući u vidu sadašnji broj korisnika najniže penzije (oko 16.800) i korisnike koji ostvaruju penziju u rasponu od važeće najniže do one koju ovaj zakon predviđa (oko 21.000), na mjesečnom nivou potrebno je izdvojiti dodatnih oko 1,35 miliona eura, što čini povećanje od oko 3,75% u odnosu na važeća izdvajanja za isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Za sprovođenje ovog zakona potrebno je ova, dodatna sredstva obezbijediti u budžetu za 2022. godinu”, navedeno je u obrazloženju predloga poslaničkog kluba “Mir je naša nacija”, kojeg čini devet poslanika Demokrata i poslanik Demosa Miodrag Lekić.

Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja donio je odluku o dodjeli jednokratne pomoći penzionerima u Crnoj Gori, koja će biti isplaćena u decembru sa redovnom penzijom za novembar 2021. godine.To je zajednička inicijativa Fonda i Ministarstva finansija. Za tu namjenu, kako je saopšteno, izdvojeno je oko 3,1 milion eura.

Ovo je treća jednokratna pomoć za penzionere. Prethodne dvije u ovoj godini su bile u okviru Vladina dva paketa mjera pomoći građanima i privredi u suzbijanju ekonomskih posljedica pandemije.

Bonus video: