Grbović tuži Montekargo jer sam sebi nije dao godišnji odmor

Iz kompanije odgovorili da postoje rješenja o korišćenju godišnjih odmora, kao i da je to bila njegova nadležnost

41654 pregleda 83 komentar(a)
Grbović, Foto: SAVO PRELEVIC
Grbović, Foto: SAVO PRELEVIC

Bivši direktor Montekarga Muradif Grbović podnio je tužbu protiv te državne kompanije za teretni željeznički saobraćaj, tražeći naknade za navodno neiskorišćene godišnje odmore za pet godina kada je bio direktor.

U tužbi koja je predata Osnovnom sudu u Podgorici se navodi da je on zasnovao radni odnos u ovoj kompaniji 8. juna 2017. godine, kada je postao direktor, a da je razriješen 5. februara ove godine, kao i da u tom periodu dok je bio direktor nije išao na godišnji odmor pa traži naknadu tog prava za 2017, 2018, 2019, 2020. i 2021.

U tužbi je navedeno da za dokazivanje svog prava na ove naknade traži uvid u svoj personalni dosije u kompaniji, kao i vještačenje sudskog vještaka ekonomsko-finansijske struke. On nije naveo iznos naknade koju traži, već da se ona utvrdi u periodu vještačenja, ali da se dodaju zatezne kamate kao i troškovi sudskog postupka.

U odgovoru na tužbu iz Montekarga su naveli, da u arhivi kompanije postoje rješenja o korišćenju godišnjeg odmora Grbovića za 2017, 2018, 2019. i 2020. godinu, koje je potvrdio tadašnji odbor direktora, i da su zbog toga neosnovani njegovi navodi da mu je onemogućeno korišćenje tog prava.

Navedeno je i da je u cijelom tom periodu Grbović bio izvršni direktor kompanije, i da je njegova obaveza između ostalog da odgovara za zakonitost rada društva, kao i da odlučuje o pravima i obavezama zaposlenih u vezi sa radom. U odgovoru na tužbu se navodi, da je teško povjerovati da je u jednoj državnoj kompaniji onemogućeno korišćenje godišnjeg odmora izvršnom direktoru i to višegodišnjem trajanju, kao i da bi to, da je istina, govorilo o nezakonitosti rada izvršnog direktora.

Iz kompanije navode i da tužbu treba odbaciti i iz procesnih razloga jer je Grbović prethodno morao pokrenuti postupak za mirno rješenje spora, kao i zbog toga da nije predložio ni jedan dokaz koji potkrepljuje njegove tvrdnje. Oni navode i da je tužba pokušaj pravne malverzacije i izigravanja činjenica zarad sticanja imovinske koristi na štetu državne kompanije.

Dok je bio direktor Grbović je od Montekarga dobio stambeni kredit od 120 hiljada eura, od kojih treba da vrati samo 20 odsto. Njegov mandat obilježio je i rast akumuliranih gubitaka na šest miliona eura, kao i veoma narušeni međuljudski odnosi.

Smijenili ga njegovi zbog sporne nabavke vagona

Grbovića je, iako je kadar Bošnjačke stranke, smijenio sa mjesta direktora bivši odbor direktora Montekarga, odnosno predstavnici vlasti u kojoj je bila i njegova partija. Razlog za smjenu, kako je tada saopštio odbor direktora su propusti u realizaciji ugovora o isporuci teretnih vagona serije Eas sa fimom “Kordun metali”.

Propust izvršnog direktora, kako je navedeno, je što nije obezbijedio garanciju poslovne banke u skladu sa zaključenim ugovorom. Takođe, propuste je utvrdila i vanredna revizija, a odnose se na nezakonita zapošljavanja.

”Zbog svega navedenog evidentna je odgovornost dosadašnjeg izvršnog direktora, zbog čega je i donijeta odluka o razrješenju”, navodeno je u saopštenju tadašnjeg Odbora direktora.

Sporni slučaj je predat i tužilaštvu.

Bonus video: