Digitalna transformacija neminovna

„Radili smo istraživanje koje je pokazalo da je nivo svijesti o potrebi digitalne transformacije jako nizak. Mala i srednja preduzeća nijesu imala ideju o tome šta je digitalna transformacija, kako se sprovodi i koliko košta, a to je bilo mnogo prije koronakrize“, saopštio je Nikolić

3914 pregleda 1 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Digitalna transformacija, od koje više nego ikad zavisi privredni razvoj, neminovna je promjena koju je lakše sprovesti uz međusobnu podršku i razmjenu znanja i iskustavai, ocijenjeno je na jednom od panela Konferencije o ekonomiji Montenegro 2021.

Direktor IEDC-a iz Bleda, Nenad Filipović, kazao je na panelu pod nazivom (Ne)spremni za digitalnu transformaciju, da su glavni razlozi za sprovođenje tog procesa to što biznis postaje brži, a turbulencije jače, što zahtijeva agilni pristup poslovnim procesima.

On je na konferenciji, koju je Privredna komora (PKCG) krajem sedmice organizovala u Bečićima, kazao i da stari modeli poslovanja onemogućavaju dolazak do novih vrijednosti.

Filipović je, govoreći o istraživanju koje se fokusiralo na (ne)spremnost kompanija u regionu za digitalnu transformaciju, naveo da je nedostatak svijesti o toj vrsti transformacije prisutan ne samo kod malih i srednjih preduzeća, već i u velikim preduzećima.

„Većina sagovornika se pogrešno fokusirala na riječ digitalna, a ne na transformaciju poslovnog modela stvaranja vrijednosti na drugačiji način nego ranije, zahvaljujući digitalnoj tehnologiji“, objasnio je Filipović.

Direktor Amplituda i moderator panela, Nenad Novović, rekao je da je digitalna transformacija ključna sintagma svuda u svijetu u posljednjih nekoliko godina

„Ko će se baviti digitalnom transformacijom i ko će platiti taj proces ključna su pitanja o kojima treba razgovarati, kao i o razmjeni dobre prakse između zemalja regiona“, naveo je Novović.

Direktor Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, Predrag Nikolić, kazao je da su u većini slučajeva preduzeća na samom početku procesa digitalne transformacije.

„Radili smo istraživanje koje je pokazalo da je nivo svijesti o potrebi digitalne transformacije jako nizak. Mala i srednja preduzeća nijesu imala ideju o tome šta je digitalna transformacija, kako se sprovodi i koliko košta, a to je bilo mnogo prije koronakrize“, saopštio je Nikolić.

On je dodao da je Centar za digitalnu transformaciju formiran prije tri godine kako bi pomogao mala i srednja preduzeća u Srbiji da započnu ili nastavile put digitalne transformacijie.

Nikolić smatra da će IT industrija proći kroz transformaciju u budućnosti, kao i da će se do kraja 2024. godine 60 odsto platformi i online aplikacija raditi bez potrebe za kodom i uz vrlo malo programiranja.

„Zato će i IT stručnjaci morati da specijalizuju svoja znanja u skladu sa savremenim IT tehnologijama“, rekao je Nikolić.

Suosnivač i predsjednik uprave Scale focus i član uprave AIBEST, Plamen Tsekov, smatra da kompanije da bi bile uspješne moraju proći kroz digitalnu transformaciju.

„Ako se kompanija ne trasformiše, upašće u velike probleme. Oni koji ispadnu iz te trke biće neuspješni i teže će da prežive“, poručio je Tsekov.

Direktorica DIH Slovenija, Katja Mohar Bastar, kazala je da je korisno da se čuju iskustva regiona na polju digitalizacije, posebno o zelenoj digitalnoj temi.

Ona je predstavila digitalno inovacioni hab u Sloveniji, čija je misija digitalizacija malih i srednjih preduzeća kojima se pomaže putem četiri vaučera za digitalizaciju - za digitalnu strategiju, marketing, sajber bezbjednost i digitalne kompetencije, koje je do sada iskoristilo 2,3 hiljade kompanija

„Potrebno je provjeriti stanje preduzeća, ali prije svega moramo da probudimo svijest o važnosti i benefitima koje donosi ovaj proces. To je prvi korak koji prethodi formiranju digitalnog ekosistema“, saopštila je Mohar Bastar.

Bonus video: