Cijene goriva niže za četiri do pet centi

Litar eurodizela trebalo bi da pojeftini za pet centi, odnosno sa sadašnjih 1,32 na 1,27 eura. Cijene obje vrste benzina, prema procjeni, biće niže za po četiri centa

42256 pregleda 28 komentar(a)
Foto: Nenad Mandic
Foto: Nenad Mandic

Maloprodajne cijene goriva na crnogorskim pumpama od sjutra će najvjerovatnije biti niža za četiri i pet centi po litru, pokazuju preliminarne analize cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i valutni odnos između dolara i eura sada u odnosu na prije dvije sedmice kada su određene sadašnje cijene goriva.

Litar eurodizela trebalo bi da pojeftini za pet centi, odnosno sa sadašnjih 1,32 na 1,27 eura. Cijene obje vrste benzina, prema procjeni, biće niže za po četiri centa, odnosno super BMB 98 će pojeftiniti sa 1,47 na 1,43 eura a super BMB 958 sa 1,43 na 1,39 centi.

Lož ulje bi takođe trebalo da pojeftini za pet centi sa 1,29 na 1,24 eura.

U posljednje dvije godine postojanja globalne pandemije COVID-19 tržište sirove nafte i naftnih derivata, doživjelo je drastične promjene. Od istorijskog pada cijene barela sirove nafte na svega jedan dolar kada je globalni saobraćaj bio potpuno zaustavljen usljed epidemioloških mjera, pa do velikog rasta na preko 85 dolara, kako se epidemija smanjilava i popuštala ograničenje.

Od početka godine bilo je 14 poskupljenja maloprodajnih cijena goriva u Crnoj Gori, dok je u posljednje dva usklađivanja (svakih 14 dana) došlo da manjih pojeftinjenja od po jedan do dva centa. Ovo sjutrašnje biće treće uzastopno pojeftinjenje i prvo značajnije.

Prije mjesec dana su vlasti SAD-a, Japana, Indije i još nekih zemalja koje su veliki potrošači naftnih derivata, tražili od država najvećih proizvođača nafte (zemlje OPEC-a) do povećaju proizvodnju kako bi zadovoljili potrošnju i time spustili cijene na međunarodnim berzama.

Međutim, zemlje OPEC-a su reagovale odlukom u kojoj samo neznatno povećavaju proizvodnju. One su navele da će postepeno povećavati proizvodnju, jer se boje da zbog pojave novog soja COVID-19 ponovo ne dođe do globalnog zatvaranja i smanjenja potrošnje što bi ponovo moglo spustiti cijene ispod nivoa troškova proizvodnje.

Vlasti SAD-a si nezadovoljne ovakvim stavom prije desetak dana reagovala donijevši odluku da iz svojih državnih rezervi ogromno količine sirove nafte puste na međunarodno tržište, što je odmah ulicalo na značajan pad cijena na berzama.

Prije 15 dana barel sirove nafte vrijedio je prosječno oko 76 dolara, a zatim je imao konstatan pad do jučerašnjih oko 67 dolara. U međuvremenu je došlo i do blagog jačanja dolara u odnosu na euro, što je ublažilo ovaj pad. Tako da će i buduće cijene zavisiti od glabalnih epidemioloških mjera, odluka OPEC-a o količini proizvodnje i kursa dolara i eura.

Bonus video: