Ambasador: Italijanski investitori zainteresovani za ulaganja u Crnu Goru

Ministar ekonomskog razvoja i italijanski ambasador saglasni da postoji prostor za unaprjeđenje ekonomske saradnje

4128 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MEK
Foto: MEK

Italijanske kompanije zainteresovane su za ulaganja u Crnu Goru, a postoji i potreba za boljom direktnom povezanošću dvije države koje baštine prijateljske odnose, kazao je ambasador Luka Zelioli tokom sastanka sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem.

Zelioli je, kako je saopšteno iz tog Vladinog resora, naglasio i da Italija pruža punu podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu.

Milatović je ambasadora upoznao sa rezultatima koje je Vlada ostvarila u prvoj godini svoga rada. „Ove godine bilježimo ekonomske rezultate koji su jako dobri i to je važan temelj da danas imamo priliku da pričamo o stabilnoj ekonomiji i javnim finansijama i o načinima na koji možemo jednu zemlju, koja je teško pogođena krizom, da izgradimo na bolje uprkos teškom zatečenom stanju i najvećim padom ekonomije koji je zabilježen u Evropi“, kazao je on.

Ministarstvo ekonomskog razvoja je, dodaje Milatović, preduzelo niz aktivnosti, te donijelo ispravne i pravovremene odluke koje su uspjele da povrate turističku aktivnost i da za prvih devet mjeseci, po podacima Centralne banke, Crna Gora prihoduje 700 miliona eura od te važne privredene grane“. Ministar je dodao da je „upravo očuvanje turističke supstance u najvećoj mjeri doprinijelo do snažnog ekonomskog oporavka u zemlji.“

Milatović je naglasio da Crna Gora teži da postane cjelogodišnja turistička destinacija i da se temelji takve destinacije izgrađuju putem diverzifikacije turističke ponude, izmjena zakonodavnih okvira i ulaganjem u infrastrukturu posebno na sjeveru Crne Gore, na čemu, kako je kazao, ministarstvo na čijem je čelu intenzivno radi.

Potrebno je, kako je naveo, u narednom periodu staviti akcenat prije svega i na koordinaciju različitih politika koje se tiču regionalnog razvoja. „Kapitalni budžet za 2022. godinu usmjeren je na regionalnu jednakost u Crnoj Gori i izdvajanja po stanovniku, te su najveća izdavanja usmjerena ka našoj sjevernoj regiji, a dodatno će se unaprijediti životni standard cijelog društva kroz projekat Evropa sad! koji je prepoznat u Budžetu“, pojasnio je Milatović.

Naglasio je da Vlada ima nultu toleranciju na korupciju, volju da iskorijeni sivu ekonomiju iz društva i da stvori ambijent koji je siguran i privlačan za ulaganja stranih investitora. „Crna Gora je na svom evropskom putu sve bliža krajnjem cilju a to je članstvo u EU. Naša vjerovanja i težnje su da taj cilj postignemo 2025. godine. To je svakako jasan signal svim budućim investitorima koliko je Crna Gora ozbiljna da izgradi svoj imidž na pravim vrijednostima i sigurnim prilikama.“

Sagovorni su se, kako je saopšteno, saglasili da postoji prostor za unaprjeđenje ekonomske saradnje između Crne Gore i Italije.

Bonus video: