MUP nezadovoljan budžetom za narednu godinu

Naveo da sledeće godine 1.084 službenika stiču uslove za penziju i da ne smiju dozvoliti odliv dobrog kadra. Prema njegovima riječima, nova zapošljavanja, inovacije u sistemu, obaveze iz poglavlja 24, zakonska rješenja, oblast bezbjednosti traže veći dio novca iz budžeta

12245 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 07.12.2021. 19:34h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije zadovoljno budžetom za narednu godinu, kazao je predstavnik tog resora Mersud Mujović navodeći da je 22,6 odsto manji od iznosa koji je MUP tražio.

U Skupštini Crne Gore u toku je Konferencija o budžetu.

Mujović je rekao da je taj resor tražio budžet od 123 miliona eura.

On je naveo da sledeće godine 1.084 službenika stiče uslove za penziju i da ne smiju dozvoliti odliv dobrog kadra.

Prema njegovima riječima, nova zapošljavanja, inovacije u sistemu, obaveze iz poglavlja 24, zakonska rješenja, oblast bezbjednosti traže veći dio novca iz budžeta.

Generalni direktor za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, Aleksandar Sekulić, kazao je da kapitalni budžet Ministarstva iznosi oko 57,7 miliona eura.

Prema njegovim riječima, zatečeno stanje u zdravstvu bilo je loše.

„Bilo je nula vakcina i vakcinisanih građana. Ustavni sud donio je odluku da su neke mjere koje su bile u jednom periodu bile neustavne“, kazao je Sekulović.

Sekulić je naveo da je sistem zakazivanja i dijagnostike bio loš, da sekundarni i tercijalni nivo zaštitite nijesu funkcionisali zbog pandemije.

On je kazao da je Ministarstvo obezbijedilo 1,3 miliona vakcina, da u tretmanu oboljelih koriste najbolje tehnologije i da je ove godine testirano šest puta više nego prošle.

Sekulić je rekao da Ministarstvo radi da smanje cijene ljekova, jer su po njihovima analizama bile „prenaduvane“.

Predstavnica Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta Dragana Stanović kazala je da je predlogom zakona o budžetu, budžet tog resora planiran na nivou od 231 milion eura.

„Što predstavlja uvećanje od oko 14 miliona eura, što ukazuje na odgovoran odnos Vlade prema Ministarstvu“, kazala je Stanović dodajući da budžet Ministarstva uključuje i Univerzitet Crne Gore od 25 miliona, odnosno 11 odsto.

Prema riječima Stanović, budžet Ministarstva realizuje se kroz 42 aktivnosti a najznačajnija je planirano uvećanje zarada za sve zaposlene u prosvjeti.

Govoreći o standardu provjetnih radnika, Stanović je kazala da je Vlada pokazala namjeru da vodi računa o stambenoj politici, izdvajanjem 1,2 miliona eura za rješavanje stambenih potreba kutlturnih i prosvjetnih randika.

Ona je navela da je planirano izdvajanje 2,4 miliona eura za obezbijeđivanje besplatnih udžbenika za sve osnovce.

Stanović je rekla da je predlogom budžeta za implementaciju sistema digitalizacije planirano izdvajanje oko 800 hiljada eura.

Ona je navela da je iz kredita obezbijeđenog kroz aranžaman sa Evropskom investicionom bankom planirano opremanje svih škola računarskom opremom u iznosu od oko pet miliona eura.

Stanović je kazala da je za unapređenje uslova u vaspitno-obrazovnog sistema odnosno rekonstrukciju i adaptaciju postojeće strukture planirano izdvajanje 3,1 milion eura.

Ona je navela da planirani iznos investicija i sredstava iz tekućeg budžeta predstavlja povećanje za oko 13 odsto u odnosu na prošlogodišnji Zakon o budžetu.

„Kapitalni budžet za ukupno 70 projekata planiran je u iznosu od 22,6 miliona eura, što predstavlja uvećanje za oko 150 odsto“, kazala je Stanović.

Generalni sekretar predsjednika države, Slavoljub Stijepović rekao je da je predlogom budžeta za narednu godinu predviđeno 863 hiljade eura za tu potrošačku jedinicu.

Stijepović je kazao da je budžet prošle godine za kabinet predsjednika iznosio 1,2 miliona eura, što, kako je rekao, znači da je budžet za narednu godinu umanjen više od 30 odsto.

Prema riječima Stijepovića, ni za jednu potrošačku jedinicu nije bilo tako drastično umanjenje kao za kabinet predsjednika.

„Predložiću da se amandmanski djeluje kada je u pitanju kabinet predsjednika, da bi se obezbijedila sredstva za nesmetano funkcionisanje“, rekao je on.

Predstavnik Ministarstva odbrane Veljko Mališić kazao je da planirani budžet tog resora iznosi 51,7 miliona eura.

„Ta sredstva obezbjeđuju funkcionisanje resora i prijem novih vojnika po ugovoru i nastavak modernizacije Vojske Crne Gore (VCG)“, kazao je Mališić navodeći da je u narednoj godini planiran prijem novih 100 vojnika po ugovoru.

Prema njegovim riječima, predloženim budžetom obezbijeđena sredstva za realizaciju jednog od prioritetnog projekta - instalacija radarskog sistema za nadzor vazdušnog prostora na lokaciji Zekova glava na Bjelasici.

Mališić je rekao da će predloženi budžet obezbijediti nastavak usavršavanja i obrazovanja pripadnika Ministarstva odbrane i realizaciju vježbi kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu.

Kako je naveo, obezbijeđena su sredstva za isplatu rata za nabavku helikoptera i oklopnih vozila iz prethodnog perioda.

"Predloženim budžetom se otvara mogućnost pokretanja nabavki patrolnih brodova putem kreditnog aranžmana, što je jedan od prioriteta Ministarstva“, rekao je Mališić.

Bonus video: