Bjelorusija uvodi sankcije na uvoz hrane iz CG, po Monstatu od 2017. smo od hrane izvezli samo sedam eura čokolade

Na listi hrane čiji je uvoz u Bjelorusiju zabranjen našle su se mesne prerađevine, so, konditorski proizvodi, mlijeko, orasi, voće i žive svinje.

35037 pregleda 41 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Bjelorusija je odlučila da od 1. januara 2022. godine uvode embargo na uvoz širokog spektra prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankcije protiv zvaničnog Minska, saopštila je pres služba bjeloruske vlade.

Na spisku zemalja nalazi se i Crna Gora.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, Crna Gora je od januara 2017. do oktobra 2021. u Bjelorusiju izvezla robu u ukupnom iznosu od nepunih 537 hiljada eura.

Kako se može vidjeti u izvještaju na sajtu Monstata od januara 2017. do oktobra 2021. godine iz Crne Gore u Bjelorusiju je izvezeno 536.054 eura robe koja se odnosi na električne mašine i opremu i njihovi djelovi, aparate za snimanje i reprodukciju zvuka, televizijske aparate za snimanje i reprodukciju slike i zvuk, kao i djelovi i pribor za te proizvode

Za sedam eura je 2019. godine izvezena čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao.

Za 535 eura je 2019. godine izvezeno električnih mašina i opreme i njihovi djelova.

Takođe, 2020. godine izvezeno je 385 eura odjeće i pribor za odjeću, od kože ili vještacke kože.

Ove godine je izvezeno samo 41 eura proizvoda od obrađenog kamena za spomenike i građevine i proizvodi od njih.

"Utvrditi spisak robe, porijeklom iz EU i njenih članica, SAD, Kanade, Norveške, Albanije, Islanda, Sjeverne Makedonije, Ujedinjenog Kraljevstva, Crne Gore, Švajcarske, zabranjene za uvoz na teritoriju Bjelorusije i prodaju na teritoriji Bjelorusije", navodi se u dokumentu.

U tom dokumentu je navedeno da je za 10 mjeseci ove godine Bjelorusija iz pomenutih "zemalja koje sprovode diskriminacionu politiku i realizuju neprijateljske akcije protiv nje" uvezla hranu i prehrambene proizvode u vrijednosti od preko 530 milina dolara.

Pojašnjeno je da je odluka donijeta "s obzirom na stalne pokušaje kolektivnog Zapada da izvrši nezakoniti sankcioni pritisak na zemlju".

Na listi hrane čiji je uvoz u Bjelorusiju zabranjen našle su se mesne prerađevine, so, konditorski proizvodi, mlijeko, orasi, voće i žive svinje.

Sankcije koje stupaju na snagu 1. januara 2022. važe šest mjeseci.

Predsjednik Bjelorusije je Aleksandar Lukašenko.

Bonus video: