Pejović: Gasimo KAP, bez posla ostaje 500 radnika

"S obzirom na to da će gašenje KAP-a imati 100 miliona viška, vjerujem da će ovaj profit podijeliti sa građanima tako što će od januara smanjiti cijenu struje za 50 odsto. Građanima ponavljam, nikada nijesmo niti ćemo sticati profit preko vaših leđa

63273 pregleda 297 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Veselin Pejović, direktor firme Uniprom, u čijem vlasništvu se nalazi Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) najavio je danas ma pres konferenciji gašenje te firme, kao i da će bez posla ostati 500 radnika.

"Nakon 50 godina rada, a osam godina otkad upravlja Uniprom, moram saopštiti da se i Kombint aluminijuma zatvara. Dobru volju da prevaziđemo haos predstavnici EPCG pokazali su juče kada su ponudili višu cijenu 127 eura po megavat satu. Sve vrijeme manipulišu informacijama, da ukoliko zadrže normalnu cijenu biti u minusu 80-100 miliona eura. Mi protiv građana nećemo nikada raditi. S obzirom na to da će gašenje KAP-a imati 100 miliona viška, vjerujem da će ovaj profit podijeliti sa građanima tako što će od januara smanjiti cijenu struje za 50 odsto. Građanima ponavljam, nikada nijesmo niti ćemo sticati profit preko vaših leđa”, kazao je Pejović, kojije naglasio da je ovo njegova odluka i stav.

Kompanija Uniprom, koja je vlasnik KAP-a, najavila je ranije da će obustaviti proizvodnju zbog visokih cijena struje i otpustiti 500 radnika.

Prema ugovoru sa Elektroprivredom (EPCG) oni su do sada plaćali 45 eura po megavat satu (MWh), a sada im nude da ta cijena bude oko 120 eura zbog rasta cijena električne enargije na evropskim berzama.

Sa druge strane, iz EPCG kažu da bi dalja primjena postojećih cijena koje važe za Uniprom dovela EPCG u gubitak od preko 60 miliona eura u 2022. godini, što bi se, kako kažu, odrazilo na teret građana Crne Gore i visinu cijene struje koju plaćaju.

Bonus video: