Protest bivših radnika MA: Traže ostavke Bojanića i Radunovića

"Valja, po ko zna koji put napomenuti da se bivšim radnicima MA duguje 7 zarada i da su ostavljeni bez zdravstvene zaštite u doba pandemije, a o socijalnom programu do dan danas nema pomena", naveo je Habić.

11078 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Borko Ždero
Foto: Borko Ždero

Radnici Montenegro Airlines u stečaju zatražili su danas ostavku ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića i državnog sekretara Zorana Radunovića, optuživši ih da su direktno odgovorni za sadašnju situaciju u toj kompaniji.

Kako je istakao radnik Srđan Habić od pokretanja stečaja trude se da obnove određene djelatnosti kompanije kako bi sačuvali resurse, podigli vrijednost stečajne mase i stvorili uslove da se u nekom skorijem vremenu zaposli optimalni broj bivših radnika koji su ostavljeni na cjedilu.

"Valja, po ko zna koji put napomenuti da se bivšim radnicima MA duguje 7 zarada i da su ostavljeni bez zdravstvene zaštite u doba pandemije, a o socijalnom programu do dan danas nema pomena", naveo je Habić.

Istakao je da tvrde da do saradnje nije došlo ponajviše zbog opstrukcije članova bivšeg menadžmenta MA koji je sada angažovan u novoj kompaniji, a u čijem imenovanju učestvovalo resornog ministarstvo i kojima uspostavljanje saradnje nije odgovaralo iz ličnih interesa.

"Zar primjer opstrukcije nijesu to što je iznajmljivan hangar privatne kompanije Vectra aviation u kojoj je državni sekretar Radunović nekada bio zaposlen, a nije prihvaćena usluga MA koji, za razliku od njih, raspolaže opremljenim hangarom sa svom potrebnom infrastrukturom i opremom", istakao je Habić.

Radnici, koji su se okupili na Rimskom trgu u Podgorici, naglasili su da se otvoreno pitaju da li ministar i državni sekretar rade u interesu očuvanja imovine stečajnog dužnika, čiji je država najveći poverilac, ako dozvoljavaju ovakvo neodgovorno i nedomaćinsko ponašanje ljudi na odgovornim pozicijama.

"Posebno se osvrćemo na državnog sekretara za avio-saobraćaj, a bivšeg kolegu Zorana Radunovića koji ne samo da je uticao na ishitrenu odluku o gašenju MA, već imamo osnovanu sumnju da direktno radi na smanjenju stečajne mase, jer u pomenutim opstrukcijama ima lični interes. Naime, imamo dokaze da je Radunović u maju 2014. godine, dok je bio predstavnik MA u Beču, osnovao firmu Aerotransport Executive Agency na istoj adresi gdje mu je troškove stanovanja plaćao Montenegro Airlines, što smatramo klasičnom konfliktom interesa. Pozivamo stečajnu Upravu da u okviru svojih nadležnosti ispita ovaj slučaj", kazao je Habić.

Kao primjer opstrukcije, radnici su naveli i to što nova kompanija kupuje alate i opremu koje već posjeduje MA i ugovor sa Trade Air-om o iznajmljivanju Fokker-a 100 koji je parkiran na PG aerodromu, a isti posjeduje MA.

"Iz svega navedenog, smatramo da su naši zahtjevi za ostavkama opravdani", zaključili su radnici.

Bonus video: