ASP: Vlada usvojila bilans kojim nije planirano smanjenje broja radnih sati TE Pljevlja zbog ekološke rekonstrukcije

Ističu da su nedavno objelodanili da je u tranzicionom periodu prošle godine bivša Vlada tražila od Evropske energetske zajednice da potrošeni radni sati TE Pljevlja budu izuzeti u godinama pogođenim kovid epidemijom, "sve do primjene efikasne i pouzdane vakcine

3034 pregleda 1 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Vijesti/Vesko Belojević
TE Pljevlja, Foto: Vijesti/Vesko Belojević

Akcije za socijalnu pravdu (ASP) saopštila je danas da je Energetskim bilansom za 2022. godinu, koji je usvojila Vlada Crne Gore na jednoj od posljednih zasijedanja, predviđen rad Termoelektrane (TE) Pljevlja u punom kapacitetu, te da nije planirano smanjenje broja radnih sati zbog njene ekološke rekonstrukcije.

Kako navode u saopštenju, Energetskim bilansom je planirana proizvodnja 1,3 hiljade gigavata električne energije, koliko se i očekuje da TE Pljevlja proizvede do kraja tekuće godine, bez obzira na to što od marta prošle godine radi suprotno pravilima Evropske energetske zajednice zbog prekoračenja dozvoljenog broja rada od 20 hiljada radnih sati, "što je kršenje međunarodno preuzetih obaveza zemlje."

"Planirana proizvodnja iz TE Pljevlja u narednoj godini je oko 38 odsto od ukupno planirane proizvodnje energije u zemlji, dok Energetski bilans navodi redovni remont TE u aprilu i maju 2022. godine, ali ne pominje manji broj radnih sati zbog projekta ekološke rekonstrukcije. Posao ekološke rekonstrukcije, zaključen na 54 miliona, uz već sada potencijalno uvećanje od 15 miliona, „tapka u mjestu“ već godinu i po, ali menadžment Elektroprivrede Crne Gore ne preduzima ništa da raskine ugovor zaključen u kontroverznoj tenderskoj proceduri", poručili su iz te nevladine organizacije.

Iz ASP ističu da su nedavno objelodanili da je u tranzicionom periodu prošle godine bivša Vlada tražila od Evropske energetske zajednice da potrošeni radni sati TE Pljevlja budu izuzeti u godinama pogođenim kovid epidemijom, "sve do primjene efikasne i pouzdane vakcine."

To kako tvrde iz ASP, znači da se potrošnja od marta 2020. godine do danas ne bi računala, čime bi "bio odobren nastavak rada pljevaljske elektrane i u narednim godinama."

Oni su kazali da je nova Vlada više puta saopštila da za TE Pljevlja pokušava da pronađe rješenje u pregovorima sa EEZ, u kojoj je u međuvremenu došlo do kadrovskih promjena.

Iz ASP su zaključili da će se uz podršku norveške Minor fondacije za velike izazove baviti pitanjem pravedne tranzicije za grad Pljevlja, "u svijetlu opšte poznatih činjenica da će rad TE u Evropi u neko dogledno vrijeme morati da postane prošlost."

Bonus video: