traže da se Pejović odazove na nove pregovore i da prestane da se politički obračunava sa Vladom

U KAP-u danas zbor radnika protiv Pejovića i gašenja

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao da će predstavnici državnih energetskih kompanija danas na sjednici Vlade saopštiti svoje stavove i analize u vezi situacije sa KAP-om

17955 pregleda 34 komentar(a)
Pejović, Foto: SAVO PRELEVIC
Pejović, Foto: SAVO PRELEVIC

U Kombinatu aluminijuma danas će, prema informacijama "Vijesti", biti održan zbor radnika protiv najavljenog gašenje fabrike, ali i protiv njenog vlasnika Veselina Pejovića koji je to najavio, i na kojem će biti donijete odluke o daljem postupanju.

Predstavnik radnika iz Elektrolize kazao je da je većinski stav zaposlenih sa njihovog jučerašnjeg sastanka da se Pejović vrati za pregovarački sto jer su iz razgovora u Ministarstvu ekonomskog razvoja i Ministarstvu kapitalnih investicija i iz poziva Elektroprivrede shvatili da postoji prostor za dogovor.

Oni, kako su naveli, smatraju da vlasnik Uniproma krizu oko cijene struje koristi za politički napad na novu Vladu umjesto da se dogovara sa njom, kao i da ne bi bio u gubitki ni da se KAP ugasi jer bi i prodajom fabrike "na kilo" dobio više novca nego što je platio.

Prema sadašnjem ugovoru sa EPCG, Uniprom dobija struju po cijeni od 45 eura za megavat do kraja godine. Uniprom traži produženje ugovora na pet godina po istoj cijeni, tražeći da on dobija jeftiniju struju iz domaćih izvora a ne uvoznu gdje megavat sada košta i preko 200 eura. EPCG je ponudila da uz popust Uniprom dobije struju u toku naredne godine po oko 120 eura uz popust od 20 odsto u odnosu na sadašnju minimalnu na tržištu.

EPCG smatra da ne može garantovati dugogodišnje snabdijevanje zbog neizvjesnosti rada Teremoelektrane, jer energetska zajednica traži njen prestanak rada o čemu su u toku pregovori. Druga neizvjesnost je to što uskoro treba da počne njena rekonstrukcije kada će više mjeseci biti van pogona. TE Pljevlja sada obezbjeđuje oko polovine potreba Crne Gore, što znači da bi u slučaju njenog ispadanja iz sistema EPCG morala da uvozi ogromne količine skupe struje.

Dogovor za koji radnici misle da je moguć, iz pregovora i poziva EPCG, jesta da se produži snabdijevanje KAP po sadašnjim cijenama narednih nekoliko mjeseci jer je povećanja proizvodnja iz hidroelektrana, dok se ne vidi kako će se kretati cijene struje na međunarodnom tržištu. Predstavnicima radnika nije jasno zbog čega Pejović odbacuje ovu opciju.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je sinoć gostujići na TV Vijesti kazao da će predstavnici državnih energetskih kompanija danas na sjednici Vlade saopštiti svoje stavove i analize u vezi situacije sa KAP-om.

Na dnevnom redu današnjeg zbora radnika biće i razmatranje samog gašenje proizvodnje, odnosno poziva menadžmenta da se proizvodne ćelije postepeno isključuju sa napona uz istakanje tečnog aluminijuma kako bi se sačuvale za eventualni nastavak proizvodnje kada to dozvole cijene struje na međunarodnim berzama.

Stav radnika, koji su i ranije saopštili, je da oni neće učestvovati u gašenju ćelija jer bi tako ugasili i svoja radna mjesta, naručito ne prije nego što se iscrpe sve mogućnosti iz pregovora sa EPCG i Vladom. Prema planu menadžmenta postepeno gašenje ćelija bi trajalo od 15. do 31. decembra kada ističe ugovor sa EPCG. To bi značilo da bi isključenjem struje za Novu godinu, kojeg bi onda sprovela EPCG, bila prekinuta proizvodnja tako što bi se aluminijum ohladio u ćelija što bi otežalo i značajno poskupilo pokretanje proizvodnje. Na taj način je prije dvije godine prestala proizvodnja u Kombinatu aluminijuma u Mostaru, jer su radnici odbili da gase ćelije vjerujući da ih njihova elektroprivreda neće ugasiti sa mreže.

Pejović: Predstavnici vlasti društveno-politički izopačeni

Pejović je juče na konferenciji za novinare naveo da EPCG manipuliše informacijama i cijenama, kada navode da bi zbog daljeg snabdijevanja KAP-a bili u minusu 80 - 100 miliona. Zbog toga je predložio da od januara smanje cijenu struje građanima za 50 odsto, “jer više neće biti KAP-a”.

Pejović je kazao da su neki članovi Vlade krenuli u hajku protiv Uniproma, optužujući ga bez ijednog dokaza da je kriminalac.

“Bez ambicije da presuđujemo ili namećemo mišljenje o aktuelnom ekonomskom trenutku, sigurni smo da će iza njih ostati pustoš i praznina jer se u ekonomiji ove države po njima ništa neće zvati. Ali hoće sposobnost da nečasno podmeću. Osjećam sopstvenu odgovornost što nijesam mnogo ranije učinio da se to bolje vidi. Smatrao sam da svi izazovi ne moraju da budu javni jer sam u ovaj poslovni izazov ušao sam, svjestan rizika berze i ekonomskih trendova, ali ne i ovolike društveno-političke izopačenosti koju s ponosom nose neki predstavnici ove vlasti uvjereni da je uništavanje industrije i neistomišljenika najbolji način za ostvarenje jeftinih ciljeva”, kazao je Pejović.

On je rekao da je u rekonstrukciju KAP-a i dvije nove fabrike uložio 50 miliona eura.