"vrijednost 2,35 miliona eura"

MFSS: Ulaganje u sistem za tranzit robe bez čekanja na granicama

Sprovođenje projekta je počelo u novembru 2018. godine i biće završeno u decembru 2022. godine

2103 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) finansira IPA projekat Razvoj novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS) za Upravu prihoda i carina, čija je vrijednost 2,35 miliona eura.

Iz Ministarstva je saopšteno da od toga deset odsto kofinansira Vlada, a 90 odsto Evropska unija.

"Projektom se uvodi Novi kompjuterizovani tranzitni sistem (NCTS) koji će omogućiti savremeno i efikasno upravljanje i kontrolu tranzitnih aktivnosti. Uvođenjem novog sistema biće značajno pojednostavljene procedure na graničnim prelazima jer će se omogućiti elektronsko carinjenje robe, odnosno sprovođenje tranzitnog postupka bez zadržavanja robe na granicama", navodi se u saopštenju.

Pored jačanja administrativnih i operativnih kapaciteta Uprave prihoda i carina Crne Gore, taj projekat ima za cilj i unapređenje i usklađivanje njenog sistema sa evropskim sistemom za carinski tranizit u skladu sa Konvencijom o zajedničkom tranzitnom postupku i Konvencijom o olakšicama u trgovini robom.

"Sve ovo podrazumijeva elektronsku komunikaciju carinskih organa svih država EU i drugih država članica Konvencije o zajedničkom tranzitu (Velika Britanija, Norveška, Island, Švajcarska, Lihtenštajn, Turska, Sjeverna Makedonija i Srbija)", precizirali su iz Ministarstva.

Sprovođenje projekta je počelo u novembru 2018. godine i biće završeno u decembru naredne godine.

Njime je podržan proces modernizacije javne uprave u Crnoj Gori, u konkretnom slučaju Uprave prihoda i carina.

"Implementacija NCTS sistema je i jedan od uslova za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji u poglavlju 29 - Carinska unija", zaključuje se u saopštenju.